Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Dijeli pravdu

Sutkinja Trgovačkog suda, optužena za krađu, i dalje radi

Autor: Marina Vlakić

25.01.2023. 15:30
Sutkinja Trgovačkog suda, optužena za krađu, i dalje radi

Foto: Arif SitnicaNa stranicama Državnog odvjetništva objavljeno je uobičajeno dnevno priopćenje o podizanju optužnice zbog kaznenog djela krađe. I ne bi tu ništa bilo čudno da nije riječ o – sutkinji. Naime, iako Općinsko državno odvjetništvo u Splitu ne navodi o kome je riječ, tragom informacije koja je šokirala zadarsko pravosuđe saznajemo kako je riječ o sutkinji Trgovačkog suda u Zadru.


– Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 13. siječnja 2023., podiglo optužnicu protiv državljanke Republike Hrvatske (1982.) zbog počinjenog produljenog kaznenog djela krađe iz članka 228. stavak 1. u svezi članka 52. Kaznenog zakona/11. Okrivljenu 40-godišnjakinju se tereti da je u kolovozu i rujnu 2022. godine u Zadru, u prodavaonici jednog trgovačkog društva unutar trgovačkog centra, u dva navrata iskoristila nepažnju osoblja te uzela razne odjevne predmete na način da je s njih skinula sigurnosne etikete i zaštitu, a potom ih sakrila i odnijela čime je oštetila trgovačko društvo za ukupan iznos od 2.012,07 kuna (267,04 eura), navodi splitsko tužiteljstvo.


I dalje dijeli pravdu


S obzirom da smo saznali da navedena sutkinja i nakon podizanja optužnice vodi rasprave, nazvali smo centralu Trgovačkog suda želeći provjeriti je li optužena doista i dalje na sudu, odnosno dijeli pravdu dok se ne utvrdi njena nedužnost, te zatražili i odgovor uprave suda. Više nam je puta rečeno da je sutkinja na raspravi, a na naše pozive da pojasni optužbe o krađi nije se javljala.
Na pitanje, pak, upravi suda je li sutkinja do pravomoćne presude udaljena s dužnosti na sudu te je li uobičajena praksa da suci ili sutkinje Trgovačkog suda, ukoliko je protiv njih podignuta optužnica za kazneno djelo, i dalje obnašaju ovaj posao, glasnogovornica Katarina Zdunić odgovorila nam je zbog čega optužena sutkinja i dalje vodi rasprave.


Šef suda odlučuje o suspenziji


– Sutkinja protiv koje je podignuta optužnica i dalje obavlja svoj posao, kako ste i naveli da ste u međuvremenu saznali. Sukladno odredbi čl. 73. Zakona o državnom sudbenom vijeću sudac može (ali ne mora) biti udaljen s dužnosti ako je protiv njega započet kazneni postupak zbog kaznenog djela za koje je predviđena kazna zatvora do pet godina. U ovom trenutku, prema čl. 17. Zakona o kaznenom postupku nije započet kazneni postupak, jer je podnesen kazneni nalog povodom kojega još uvijek nije donesena odluka pa tako ni ne postoji potreba za udaljenjem sutkinje sa dužnosti. U odnosu na Vaš upit o tome je li uobičajena praksa da suci ili sutkinje Trgovačkog suda, ukoliko je protiv njih podignuta optužnica za kazneno djelo, i dalje obnašaju ovaj posao, mogu reći da je praksa postupati u skladu sa zakonskim odredbama pa se tako udaljenje s dužnosti procjenjuje od slučaja do slučaja i o istome se isto tako i odlučuje, navodi glasnogovornica Zdunić.


O suspenziji sutkinje odlučuje predsjednik Trgovačkog suda, Tomislav Jurlina, koji u ovom slučaju može sačekati potvrdu optužnice koja ide na razmatranje optužnom vijeću kao prvom sudskom tijelu koje ocjenjuje postoje li pretpostavke za kazneni postupak protiv okrivljenika ili ne. Bit će stoga zanimljivo pratiti hoće li optužno vijeće potvrditi optužnicu Općinskog državnog odvjetništva u Splitu te hoće li sutkinja optužena za krađu i dalje voditi ročišta.