Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

PROJEKT PUN MANJKAVOSTI

Ulica Ante Baljaka izgleda kao kombinacija slalom staze i šahovskog polja

Autor: Nikolina Lucić

25.02.2023. 09:24
Ulica Ante Baljaka izgleda kao kombinacija slalom staze i šahovskog polja

Foto: Luka JeličićDiklo, Bokanjac, Crvene kuće, a sada i Belafuža. Lista pritužbi na rad tvrtke Ludwig Pfeiffer koja kašnjenjem radova na aglomeraciji Zadar – Petrčane već mjesecima izaziva buru kod građana dobiva novo poglavlje.


Saga koja traje već više od godine dana svoj nastavak dobiva u nezadovoljstvu stanara Ulice Ante Baljaka koji, iako nakon više od godinu i pol dugih radova, za razliku od mnogih naših sugrađana, imaju asfaltiranu ulicu u kojoj su svi intenzivni radovi već završeni, žive u neurednoj ulici koja izgleda kao šahovsko polje.


«Jedinstveno« prostorno uređenje


Na teren smo stigli po pozivu Olivera Brale koji je samo jedan od nezadovoljnih stanara Ulice Ante Baljaka. Kaže nam kako su bageri i teška mašinerija tvrtke Ludwig Pfeiffer, aferičnog izvođača radova na aglomeraciji kao vihor prostrujali ulicom i iza sebe ostavili mnoge probleme, koje sada »saniraju« podizvođači radova.

Ulica jednom riječju izgleda katastrofalno. Ožiljci donedavnih radova jasno su vidljivi. I oni se odnose prvenstveno na ono što nije učinjeno. Jer, iako je saliven prvi sloj asfalta te postavljeni novi šahtovi, radnici su prilikom radova mnogim stanarima uništili prilaze do kuća koje oni sada moraju obnavljati o vlastitom trošku.


A da bi situacija bila još apsurdnija, stanari su sami morali izvršiti pripremne radove na privatnoj imovini za polaganje novih cijevi.


Ulica Ante Baljaka stoga sada izgleda kao kombinacija slalom staze i šahovske ploče. Dok po kolniku strše mnogobrojni šahtovi za kanalizaciju, vodovod i oborinske vode, nogostup izgleda kao šahovnica jer su radnici novi asfalt lijevali samo na dijelove nogostupa na kojima su radili iskopavanja.Stanari ulice nadali su se kako će po završetku radova njihova ulica dobiti novi i osvježen izgled. No, kao dar za godinu i pol strpljenja dobili su ulicu koja izgleda neuredno i oku neprijatno.


– Ja i još troje susjeda već smo imali prevedene cijevi za oborinske vode koje su radnici uništili tijekom radova, a jučer su mi cijevi ponovno rezali. Radovi su trajali predugo, a materijale su stalno ostavljali uokolo. Moj prilaz stoji raskopan od početka radova. O količini prljavštine i prašine neću niti govoriti.


Neko vrijeme nismo mogli niti pristupiti kući, a bageri su za sobom ostavili mnoga oštećenja, kako na nogostupu, tako i na našim zidovima, poručio je nezadovoljni Brala, ističući kako su inženjerima na terenu više puta isticali kako se radovi rade aljkavo i na brzinu.


Kazao nam je i kako inženjere, nadzornike i projektante jedva da je vidio na terenu. Jedna strana ulice čak ima i podzemne kabele za struju, dok ih druga nema, tako da dvije strane ulice na svim razinama izgledaju dijametralno suprotno.– A da situacija bude još gora dvije pokrajnje uličice koje se naslanjaju na našu nisu čak niti predviđene projektom da se u njima izvedu radovi. Čemu onda obećavati nešto što se neće ispuniti. Nama je u cilju da smo svi jednaki i da svi imamo iste uvjete života, poručio je Brala.


– Stanarima se nakon završetka radova neće dozvoliti da sami poprave nepravilnosti, mada smo dobili obećanje da će sve nepravilnosti biti ispravljene. Na pola je nogostupa novi beton i novi rubnjaci, a na pola stari, tako da nam pločnik izgleda kao šahovsko polje.


Na jednoj je strani ulice nogostup ojačan armiranim betonom, a na mojem nije niti obnovljen, uzrujano pojašnjava Brala, govoreći kako su se stanari prije mnogo godina zajednički odrekli dijela svojih terena kako bi se mogao napraviti nogostup.


Problemima nema kraja


– Priključak za kanalizaciju odavno nam je naplaćen, mada smo ga tek sada dobili. Kako je sve krenulo, bojimo se da ćemo uskoro dobiti još jednu fakturu za priključak, dodao je Brala, kazavši kako se s inženjerima tvrtke koja je izvodila radove nikako nisu mogli dogovoriti kuda bi trebale otjecati oborinske vode.Nitko nam za cijelo trajanje radova nije dao niti najmanju informaciju o tijeku i opsegu radova, istaknuo je Brala, kazavši kako su stanari sami morali napraviti pripremne radnje kako bi se mogli spojiti na nove cijevi.


Stanari ulice se boje kako će novi asfalt vrlo brzo popucati i propasti jer je, kako kažu korišten jeftin materijal koji nije dobro postavljen.


– Da nam je Strabag radio ulicu, vjerujem da bi radovi bili puno bolje izvršeni. Rješenje problema prebacuje se s jednog aktera na drugog. Nadzornici radova nam govore kako nije na njima da otklanjaju nedostatke, a isto čujemo i od investitora i naručitelja radova, tj. Odvodnje, poručio je Brala.


Direktor Odvodnje Grgo Peronja, kojeg skoro svaki dan zovemo kako bi mu ukazali na mnogobrojne probleme kratko nam je kazao kako će se završni sloj asfalta, ako vrijeme bude povoljno, lijevati već u ponedjeljak te kako će se radovima na tri belafuške ulice radovi na tom dijelu grada i službeno privesti kraju.– U ulicama Ante Baljaka, Frane Kuhača i Ante Bušića ovim će radovi na aglomeraciji Zadar – Petrčane biti završeni, poručio je Peronja.


No, situacija na terenu govori kako će stanari i nakon odlaska radnika biti nezadovoljni. Stanovnici su nam kazali kako su na terenu radile četiri tvrtke, čiji su radnici bili u potpunoj disharmoniji.


Svoje nam je nezadovoljstvo pojasnio i Sveto Mišlov, koji se nalazi u istoj situaciji kao i Brala. No, Mišlov je otišao korak dalje i metalnim pločama ogradio svoju cijev za oborinsku vodu koja stoji koji centimetar iznad površine.


– Radnici mi prijete da će ju ukloniti. A, što ću ja onda. Meni oborinska voda s krova preko gurli cijevima otječe na ulicu, gdje i treba. Ako mi radnici uklone cijev za oborinsku vodu meni ona nema kuda otjecati, već se samo taložiti na terasi i curiti u kuću, kazao je Mišlov i dodao kako su i njemu, kao i Brali, radnici teškim strojevima uništili okućnicu.


Ono s čim se svi možemo složiti jest da do puno ovih problema nikada ne bi ni došlo da je tijekom projekta funkcionirao ili barem postojao sustav nadzora i kvalitete.