Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

BIJELI ŠTAP

Udruga slijepih Zadarske županije u povodu Međunarodnog dana bijelog štapa organizira neformalni okrugli stol

Autor: Portal ZL

10.10.2023. 14:07
Udruga slijepih Zadarske županije u povodu Međunarodnog dana bijelog štapa organizira neformalni okrugli stol

Foto: VEDRAN KARUZAUdruga slijepih Zadarske županije u povodu Međunarodnog dana bijelog štapa organizira neformalni okrugli stol na koji je pozvala suradničke udruge. Druženje će se održati u prostorijama Udruge (Poljana Požarišće 1) 13. listopada 2023. godine u 10:00 sati. U fokus obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa stavit će se senzibilizacija i osvješćivanje javnosti o važnosti kvalitetne primjene i provedbe Zakona o osobnoj asistenciji, donošenja Zakona o inkluzivnom dodatku te pitanja pristupačnosti kao temeljnog prava svake osobe s invaliditetom.


Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se u svijetu s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima. Inicijativa za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu pokrenuta je još 1930. godine, ali tek nakon drugog svjetskog rata tzv. dugi bijeli štap počinje se primjenjivati kao pomagalo za kretanje slijepih. Dan bijelog štapa prvi put se obilježava 1964. godine. Republika Hrvatska se pridružila mnogobrojnim zemljama u obilježavanju Međunarodnog dana bijelog štapa 15. listopada 1996. godine kada je taj dan prerastao u Međunarodni dan slijepih.


Cilj okruglog stola je suradnike Udruge (i širu javnost putem medija), između ostalog, upoznati i s izazovima s kojima se svakodnevno susreću slijepe i slabovidne osobe, kao i načinima pristupa i komunikacije osobama s ovim osjetilnim invaliditetom. (