Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

POTICAJNO ZA OTOČANE

Udruga proizvođača paškog sira među dobitnicima sredstava

Autor: Nikolina Lucić

06.11.2023. 14:11
Udruga proizvođača paškog sira među dobitnicima sredstava

Foto: Luka JeličićUdruga proizvođača paškog sira otoka Paga jedna je od potpisnica ugovora iz Programa poticanja razvoja civilnog društva na otocima. Ugovor im je svečano dodijeljen na posljednjem sastanku Otočnog vijeća, koji je u ovih dana održan u Zadru. Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić tako je, govoreći o podršci razvoju civilnog društva na otocima naglasio, kako su dodijeljena sredstva za 56 projekata u iznosu od više od 319 tisuća eura, te kako je to rekordan broj dodijeljenih ugovora.


Svjetska delikatesa


– Ovaj hvale vrijedan natječaj podupire udruge, a svi znamo da su udruge važni nositelji kulturnog i gospodarskog života pogotovo u sredinama kao što su otoci. Udruge čine entuzijasti, ljudi koje cijene svoje ideale, vrijednosti i žele ih razvijati. Često to rade dobrovoljno, podsjetila je Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira otoka Paga, naslasivši kako se projekt zove »Brendiranje paške ovce i paškog sira«.


Paški je sir ne samo jedan od najpoznatojih brendova otoka Paga, već i svjetski poznata delikatesa, koja je Hrvatsku ucrtala na najvažnije gastronomske i turističke karte. Iz godine u godinu sve je važniji aspekt eno – gastro promocije naše regije. Paški sirari, koji već stoljećima marljivo čuvaju tradiciju proizvodnje jedinstvenig paškog sira i predstavljaju ga svijetu, novim će projektom imati priliku još se bolje brendirati i predstaviti na stranim tržištima.
– Partneri na projektu su nam Srednja škola Bartula Kašića iz Paga i Udruga Volim Vlašići. Sredstvima koje smo dobili želimo povećati vidljivost naše udruge, uložit ćemo ih u promociju paškog sira i promociju oznake izvornosti kao važne dodane vrijednosti, istaknula je Pernar Škunca, kazavši kako je među potpisnicima ugovora i udruga »Žene za otok«.


Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge, Foto: Luka Jeličić


Značaj otočana


– Jako nas veseli što smo i partner na njihovom projektu »Na pola puta« zajedno s Udrugom »Modus Vivendi« s Pašmana. Ovim projektom povezat ce se žene s Krka, Paga i Pašmana. Vesele nas projektne aktivnosti s našim partnerima, kzala je Pernar Škunca, istaknuvši kako je od životne važnosti činjenica da je na nacionalnoj razini prepoznat značaj otočana, kao i ulaganje u hrvatske otoke i razvoj civilnog društva na otocima.


– Time zasigurno doprinose kvaliteti života na otocima, ali i njegovanju tradicije i baštine koja je zaista bogata, zaključila je, kazavši kako je život na otocima sporiji nego onaj na kopnu, što žiteljima otvara mnoga vrata za bolje očuvanje i predstavljanje svojih baštinskih osobitosti.


– No, upravo ta naša izoliranost od kopna predstavlja i najveći problem za realizaciju naših planova. Energije i entuzijazma nam nikada ne manjka, tako da nam ništa ne može stati na put, poručila je Pernar Škunca.