Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Kreativan projekt

Učenici pašmanske škole izradili jedinstvenu slikovnicu "Priče i legende otoka Pašmana"

Autor: Portal ZL

09.05.2023. 08:36
Učenici pašmanske škole izradili jedinstvenu slikovnicu

Foto: Otok PašmanKroz ovu i prošlu nastavnu godinu učenici i učitelji Osnovne škole Vladimir Nazor iz Neviđana sudjelovali su u izradi slikovnice Priče i legende otoka Pašmana. Oni su odlučili za vječnost sačuvati legende i priče o svom otoku koje su čuli iz raznih predaja, piše na stranicama Otoka Pašmana. O ovom lijepom projektu više je rekao ravnatelj Ivan Hrabrov.


– U sjećanjima naših djedova i baka sačuvane su brojne priče i legende o nekom neobičnom mjestu, osobi ili događaju vezanom uz otok Pašman. Odlučili smo ih prikupiti i tiskati u obliku slikovnice. Projekt je dobio podršku Općine Pašman i Turističke zajednice Općine Pašman. Zahvaljujući naporima učenika i njihovih mentora, oživjeli smo priče iz pašmanske prošlosti, oslikali ih i nadamo se sačuvali za vječnost. Vjerujemo kako će naša slikovnica zainteresirati čitatelja i pružiti mu novi uvid u ovaj zanimljivi otok, napisao je ravnatelj Hrabrov u uvodu slikovnice.


Zajednički rad


U izradi slikovnice sudjelovali su svi učenici škole u suradnji s roditeljima. Ideja je bila prikupiti zanimljive priče i legende iz svih mjesta otoka Pašmana i sačuvati ih u obliku slikovnice koju su djeca i ilustrirala. Sam rad na slikovnici pokazao se vrlo zahtjevan tako da su na izradi sudjelovali mnogi djelatnici.
– U početku, učenici su u suradnji s roditeljima prikupili mnoge priče koje je trebalo selektirati i odabrati najzanimljivije, a bilo je mnogo izvrsnih priča. Trudili smo se da svako mjesto bude zastupljeno. Drugi korak bilo je ilustriranje odabranih priča. Tu su u suradnji s učiteljima likovne kulture djeca pokazala svoj talent, a u završnim koracima išlo je grafičko uređenje, objašnjava ravnatelj škole, prenosi Otok Pašman.


Kroz sam rad na slikovnici stalno su se isprofilirale nove zamisli.


Sačuvan i dijalekt otoka


– Tako smo svaku legendu odlučili povezati s QR kodom koji će voditi na informacije o mjestu koje je predstavljeno, neke su priče popraćene zvukovnim zapisom, a zadnji tekst slikovnice posvetili smo glagoljaškoj baštini otoka. Volio bih također naglasiti da je slikovnica većim dijelom pisana standardnim hrvatskim jezikom, ali dio tekstova smo svjesno odlučili napisati u dijalektu jer govor otoka Pašmana također smatramo baštinom koju je potrebno čuvati, kaže Hrabrov.


Sljedeći korak je objava ove jedinstvene slikovnice tako da svim mještanima i gostima pašmanske priče i legende budu dostupne.


– Krajni cilj naših napora bio je stvoriti proizvod koji će ispričati priču o našem otoku, kako njegovim stanovnicima tako i gostima. Iznimno nam je drago da je naše napore prepoznala Općina Pašman i Turistička zajednica Općine Pašman koja će slikovnicu objaviti i omogućiti ostvarenje našeg cilja da radovi učenika budu prezentirani javnosti, dodao je za kraj ravnatelj Hrabrov.