Četvrtak, 30. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

FJAKA FILM FESTIVAL

Veliki događaj za filmoljupce i ljubitelje dobre glazbe u Sv. Filipu i Jakovu

Autor: Jana Šolman

08.05.2023. 21:46
Veliki događaj za filmoljupce i ljubitelje dobre glazbe u Sv. Filipu i Jakovu

Foto: FacebookU organizaciji udruge Super 8, ovaj vikend održao se 6. Fjaka Film Festival u Sv. Filipu i Jakovu koji je ponudio ponešto za svačiji ukus. Tako su svi filmoljupci mogli uživati u projekcijama brojnih hrvatskih filmova, kao i u gostovanju Andrije Mardešića i Davida Kapca, mladih redatelja filma »Stric«. Također, festival je ponudio nešto i za sve ljubitelje fotografije, koji su imali priliku uživati u izložbi fotografija obitelji starosjedioca iz Sv. Filipa i Jakova, a sve zaljubljenike u dobru glazbu posebno je razveselio nastup legendarnih Kojota i benkovačkog punk benda Kamp kućice.


Hrvatski film


– Ovo je šesti po redu Fjaka film festival, koji se već tradicionalno održava u svibnju u organizaciji udruge Super 8. Festival je trajao dva dana te je ovogodišnja tema festivala bila hrvatski film.

Naime, u svim prikazanim filmovima fokus radnje bio je pretežno na obiteljima, stoga smo ove godine u program uključili i izložbu fotografija starosjedioca Sv. Filipa i Jakova, koje datiraju i do sto godina unatrag. Mislim da se izložba savršeno uklopila u ovogodišnji koncept i tematiku festivala, kazao je Roko Vodopija, jedan od organizatora festivala, dodajući da su ove godine za svoje posjetioce priredili i nastupe dva poznata benda.


– Ove godine ubacili smo i dvije svirke, u petak i subotu navečer. Prvi dan festivala obilježio je nastup benkovačkog punk bend Kamp kućice, a u subotu su posjetioci imali priliku uživati u svirci kultnog hrvatskog rock benda Kojoti, koji su poznati po svojim brojnim hitovima i dobroj atmosferi na koncertima, ispričao je Vodopija, dodajući kako su izuzetno zadovoljni posjetom, a još više atmosferom koja je protekla dva dana vladala u Sv. Filipu i Jakovu.Oživljeno kino


Festival se održao pod pokroviteljstvom Općine i Turističke zajednice Sv. Filip i Jakov te udruge Napredak, a nastao je prema ideji udruge Super 8, male skupine lokalnih entuzijasta, ljubitelja fotografije i filmofila.


– Ideja za Fjaka film festival rodila se prije otprilike deset godina kao neformalni događaj u dvorištu stare crkve Sv. Mihovila u Sv. Filip i Jakovu. U početku je to bila više improvizacija, gdje su se puštali filmovi čija su autorska prava istekla, te nije bilo koncerata ili drugih kulturnih programa.Platno za projekciju radili bi od starih plahti te smo prikazivali crno-bijele filmove, stvarajući tako atmosferu mini kina u dvorištu stare crkve. No, pri obnovi kina u Sv. Filipu i Jakovu prije nekoliko godina, odlučeno je uvesti i nekoliko kulturnih programa uz samu obnovu.


Stoga smo, u želji da oživimo mjesno kino, ali i da ukažemo na bogatstvo i važnost filmske umjetnosti, obnovili Fjaka film festival, koji se do tada nekoliko godina nije održavao. Tako je zapravo sve ovo krenulo, zaključio je Vodopija, dodavši kako su nakon toga osnovali i udrugu Super 8, koja okuplja štovatelje filmske umjetnosti.