Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Tradicionalna utrka

[FOTO] Škraping okupio preko tisuću trkača, avanturista i ljubitelja prirode

Autor: Nikolina Lucić

04.03.2023. 17:04
[FOTO] Škraping okupio preko tisuću trkača, avanturista i ljubitelja prirode

Foto: Luka JeličićNajpoznatija pašmanska adrenalinska avantura – Škraping vratila se u još jednom bogatom izdanju. Povoljno vrijeme i ugodne temperature u Tkon su izmamile oko tisuću škrapera, koji su se natjecali u nekoliko discplina. Škraping – jedinstvena i neponovljiva avantura po otoku Pašmanu raj je za avanturiste i ljubitelje prirode.


Raj za ljubitelje avanturizma


Ovogodišnja utrka podijeljena je u četiri kategorije koje odgovaraju različitim razinama fizičke spreme i željama sudionika. Tako je »Marathon« kategorija namijenjena iskusnim sportašima koji žele iskusiti izazov na stazi dugačkoj oko 45 kilometara, dok je «Challenger« kategorija prilagođena rekreativcima koji su voljni testirati svoje fizičke sposobnosti na stazi dugačkoj oko 25 kilometara.


Foto


Škrapingg 2023 Tkon


avatar

Snimio: Luka Jeličić


04.03.2023. 17:04
Galerija

Foto: Luka Jeličić
Također, tu je i »Active« kategorija za sve sudionike koji žele uživati u prirodi, kristalno bistrom moru i veličanstvenom pogledu na Kornatski arhipelag na stazi dugačkoj oko 12 kilometara. Posljednja, »Obiteljska« kategorija namijenjena je onima koji žele provesti dan u ugodnoj šetnji i obiteljskom druženju na stazi dugačkoj oko šest kilometara.


Sveto iz Rijeke, te Ivan i Ivan iz Zagreba kazali su nam kako su vjerni Škrapingu, te kako na Pašman dolaze već pet godina.


– Ništa nas, pa ni pandemija nisu mogli spriječiti da uživamo na Pašmanu. Ovo nam je jedna od omiljenih aktivnosti kojoj smo vjerni već godinama i od nje ne odustajemo, kazao nam je Ivan.


A da iskustvo bude još nezaboravnije, načelnik općine Tkon Anđelo Palaškov i direktorica TZ – a Jelena Ugrinić osigurali su nagradu i za najbolje tenisice, kao najmarljivije škrapiste. Posjetitelji i sportaši su, kao i ranijih godina, stigli iz susjednih i drugih europskih država te na taj način neposredno promovirali otok i Hrvatsku.


16 godina druženja


Palaškov je istaknuo kako se na tradiciji Škrapinga se družimo 16. godinu za redom i zahvalio se svima koji vole otok i Škraping.


– Bez vas natjecatelja, ali i volontera i oranizatora ne bi bilo ovogodišnjeg Škrapinga u ovom ugodnom i sunčanom izdanju, kazao je načelnik Palaškov, ističući kako je Škraping najpoznatija otočka manifestacija, dok je direktorica TZ – a Općine Tkon Jelena Ugrinić kazala kako su sve bez problema uspjeli organizirati.


– Kad Vas vidimo u ovako velokom broju znamo da smo sve izvrsno organizirali, da smo prepoznati te da je kvaliteta organizacije na visokoj razini, poručila je Ugrinić.


Ovaj sportsko – turistički događaj nudi savršen spoj bogate gastronomske ponude, a njegovu kvalitetu potvrđuje i prestižna oznaka »Hrvatski otočni proizvod«. Svi ljubitelji sporta i aktivnog odmora stoga uživaju u pomalo drugačijem istraživanju otoka te upoznavanju s njegovim ljepotama. Škraping je odavno prepoznat kao doživljaj koji vrijedi iskusiti. Spoj blistavo čistog pašmanskog mora i netaknute prirode prava je stvar za sve zaljubljenike u boravak na otvorenom. Škraping je prvi ispit za nadolazeću turističku sezonu i prilika da strani posjetitelji otok vide u svom najčišćem i autentičnom izdanju.


Prilikom utrke natjecatelji prolaze zadanim kontrolnim točkama pored atraktivnih lokaliteta otoka Pašmana te na taj način Škraping osim sportskog poprima i turistički karakter u smislu upoznavanja sadržaja otoka i turističke promidžbe Hrvatske kao destinacije za aktivni odmor.