Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zalogaj književnosti

Učenici HTUŠ-a isprobat će kolačiće po Šenoinom receptu

Autor: Zadarski list

16.11.2022. 08:37
Učenici HTUŠ-a isprobat će kolačiće po Šenoinom receptu

Foto: Pixabay“Zalogaj književnosti”  projekt je Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole koji će se održati danas, s početkom u 14.00 sati u školskom restoranu.


Cilj ovog projekta je približavanje književnosti i gastronomije. U sklopu projekta “Zalogaj književnosti” tj.korelacije predmeta hrvatskog jezika, slastičarstva i ugostiteljskog posluživanja, održati će se i predavanje o čaju, Šenoinim paprenjacima i razlika od Hektorovićevog paprenjaka.


– Predavanje je zamišljeno tako da predstavimo čajeve, točnije, njegovu povijest, zdravstvenu ulogu, pravljenje, posluživanje i sljubljivanje sa slasticama. Početna zamisao ovog projekta je bila poveznica književnika Augusta Šenoe i njegovog oca Aloisa koji je bio slastičar i u ostavštini je sačuvano 660 njegovih recepata. Upravo u to vrijeme se uz čitanje konzumirao čaj, pojasnili su iz škole dodajući kako su željeli djeci približiti kulturu ispijanja čaja, čitanja knjiga te degustaciju paprenjaka koje August Šenoa i sam ih spominje u djelu “Zlatarovo zlato” u čast svome ocu slastičaru Aloisu.
Na predavanju sudjeluju strukovni učitelji Ivan Brdar i Kristina Lončar te profesorice hrvatskog jezika Iva Grubić i Danijela Uglešić i učenici 3. razreda smjera konobar, slastičar, kuhar.


– Veselimo se gastro-književnom ugodnom popodnevu, uz čaj, paprenjake po receptu Alojza Šenoe i “Zlatarevom zlatu”, zaključili su iz škole.