Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Erasmus

Učenice iz Obrovca u Grčku privukao drevni neotkriveni svijet

Autor: Iva Bucić

07.10.2023. 14:23
Učenice iz Obrovca u Grčku privukao drevni neotkriveni svijet

Foto: Osobna arhivaUčenice Srednje škole Obrovac u sklopu Erasmus projekta pod nazivom »Undiscovered world« u rujnu su boravile na otoku Chiosu u Grčkoj, udaljenom samo 7 km od Male Azije. Tema ove mobilnosti projekta, koja je trajala od 26. do 29. rujna, bila je Drevni neotkriveni svijet.


Jelena Ćoso, Sara Jurjević, Lucija Karamarko i Lana Tabar zajedno s profesoricom Marjanom Zdrilić i školskom psihologinjom Ivom Brkić prvog dana svog posjeta tom grčkom otoku posjetile su istraživački centar i tvornicu mastihe u Chiosu po kojem je ovaj otok i poznat, a potom su prezentirale svoje radove na temu »Važnost rimskih izuma« i »Neotkriveni svijet – Burnum«.


Sljedećeg dana organiziran je posjet mjestu Kardamyi gdje su učenice razgledale i upoznale Srednju školu Livaneio. Trećeg dana posjetile su muzej Mastihe, špilju Olimpija i srednjovjekovno selo Pyrgi. To selo pripada skupini sela čiji se stanovnici bave poljoprivredom mastihe, a dodana su na Popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Zadnji dan bio je rezerviran za razgledavanje grada Chios.
– Bilo nam je drago to što smo imale priliku sudovati u ovom projektu, upoznale smo nove ljude i kulturnu baštinu Chiosa. Nadamo se kako ćemo imati priliku sudjelovati u još ovakvih projekata, složile su učenice.


Kao nastavak projekta u siječnju 2024. godine partnerske škole iz Grčke, Poljske i Portugala dolaze u posjet Srednjoj školi Obrovac.