Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

CIJENE STANOVA

U Zadru se u srpnju za kvadrat stana prosječno tražilo 3.333 eura

Autor: Nikolina Lucić

19.08.2023. 16:27
U Zadru se u srpnju za kvadrat stana prosječno tražilo 3.333 eura

Foto: Arhiva ZLAnaliza cijena stanova koji su se tijekom srpnja prodavali na oglasniku Crozilla.com pokazuje različite trendove u cijenama nekretnina po gradovima diljem Hrvatske.


Ovisno o gradu, raspon prosječnih srpanjskih cijena stanova kreće se između 1350 eura i gotovo 5.000 eura po kvadratu.


Gradovi na jadranskoj obali ističu se visokim cijenama, osobito luksuzne destinacije poput Opatije, a prosječna oglašavana cijena kvadrata koja prelazi 4.000 eura u srpnju je zabilježena u nekoliko gradova na moru.


Visoke cijene na Jadranu
Kada pogledamo jadransku obalu, vidimo da su cijene, očekivano, daleko više nego u unutrašnjosti. Najviše srpanjske cijene na bilježi Opatija u kojoj se prosječna vrijednost kvadratnog metra približava iznosu od čak 5.000 eura. Opatija je poznata po ponudi luksuznih nekretnina, poput velikih vila uz obalu ili prekrasnih, otmjenih stanova s pogledom na more.


– Opatija se standardno nalazi na vrhu liste najskupljih gradova po pitanju cijena stanova. Osim atraktivnog položaja na obali, visoke cijene duguje i zahvaljujući svom statusu luksuzne turističke destinacije koja privlači imućne kupce, rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio d.o.o., koja upravlja mrežom portala za nekretnine, Crozilla.com i Indomio.hr.


Na srednjem dijelu Jadrana, Zadar bilježi prosječnu cijenu od 3.333 eura po kvadratu s rastom od 1,6 posto, dok je Šibenik na nešto nižih 3.015 eura po kvadratu s rastom od 0,4 posto.


Južni dio zemlje, sa svojim prekrasnim dalmatinskim gradovima, bilježi visoke cijene nekretnina. Split i Dubrovnik imaju prosječne cijene metra kvadratnog od 4.096 eura i 4.091 eura, dok Makarska, manji, ali popularni turistički grad, bilježi prosječnu srpanjsku cijenu od 3.663 eura po kvadratu.


Rijeka i Pula bilježe cijene od 2.575 eura i 2.725 eura po kvadratu s rastom od 1,3 posto i 1,1 posto. Opatija, Rovinj i Umag, poznata turistička odredišta, bilježe cijene od 4.923 eura, 4.154 eura, i 4.257 eura po kvadratu. Nešto jeftiniji od njih je Poreč s cijenom kvadratnog metra od 3.569 eura.


Foto: Arhiva ZL


Cijene u unutrašnjosti


Na zagrebačkom tržištu nekretnina cijene su i dalje više no u ostalim gradovima u unutrašnjosti, ali više i od nekih gradova na Jadranu, a za kvadratni se metar stanova u Zagrebu u prosjeku tražilo 2.850 eura.


Stvaranje realnih očekivanja, odnosno kreiranje realnih traženih cijena, kod prodavatelja može rezultirati uspješnijim i bržim transakcijama.


– Praksa pokazuje kako prilikom realizacije prodaje, odnosno pregovora između kupca i prodavatelja, obično dolazi do njihove korekcije, kazao je Matijević, te dodao kako nije neobično da dolaskom turističke sezone i većeg broja stranaca, među kojima se nalazi i određeni dio kupaca nekretnina, prodavatelji zbog eventualne mogućnosti veće zarade, podignu tražene cijene.


– No uvijek valja imati da umu da što je cijena realnije postavljena, to će razlika između tražene i realizirane cijene na koncu biti manja, istaknuo je Matijević


Foto: Luka Jeličić