Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Sunflower Award

U Zadarsku županiju stigle dvije srebrne povelje za razvoj ruralnog turizma

Autor: A.Š.

01.03.2023. 09:39
U Zadarsku županiju stigle dvije srebrne povelje za razvoj ruralnog turizma

Foto: Klub članova Selo

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, 28. veljače 2023., dodijelila je 70 povelja i posebnih priznanja, u sklopu nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“, koja se održava već desetu godinu. Opatijski hotel Royal bio je domaćin događanja, a predsjednica Udruge, Dijana Katica, ovom je prigodom obilježila i 25. godišnjicu djelovanja Udruge. Ukupno je prijavljen 161 kandidat iz 18 hrvatskih županija, a po prvi put, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pridružuje se i 16 prijavitelja iz Bosne i Hercegovine. Suorganizator događanja bila je Primorsko-goranska županija, budući da su prošle godine najveći broj nagrada osvojili kandidati iz ove županije.


Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost te povezuju sudionici ruralnoga turizma, a dodjeljuje se u osam kategorija: turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom  prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji imaju zaštićene i marketinške oznake. Uz jednu šampionsku nagradu dodijeljene su zlatne, srebrne i brončane povelje te posebna priznanja, podijeljena po kategorijama. Veliki zlatni suncokret, odnosno Šampionska titula, otišla je u općinu Kneževi Vinogradi u Slavoniji, vinsku destinaciju Hrvatske. U Zadarsku županiju nije došla niti jedna zlatna povelja, ali su dodijeljene dvije srebrne te dva posebna priznanja. Srebrnu povelje u kategoriji „Tradicijska (ruralna) domaćinstva“ dobila je ruralna kuća za odmor „Mazin“, dok je u kategoriji „Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka“ slavila Udruga proizvođača paškog sira. Posebno priznanje za tradicionalnu proizvodnju smokava, maslina i slatkih delicija u kategoriji „Turistička seljačka gospodarstva“ dobio je OPG Novaković dok je posebno priznanje za uključivanje mladih u očuvanje i promoviranje tradicionalne gastronomije otoka Paga u kategoriji „Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka“ otišlo Srednjoj školi Bartula Kašića Pag.


Predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Kluba članova „Selo“, Dijana Katica, koja već deset godina organizira najveću i najznačajniju manifestaciju u ruralnom turizmu, istaknula je: “Ponosna sam što od samih početaka i nastanka ruralnog turizma u našoj zemlji podupirem i savjetujem ljude, koji u ovaj segment turizma tek ulaze. Isto tako drago mi je što su naš rad prepoznali i u Bosni i Hercegovini te izrazili želju da i oni sudjeluju u izboru.”