ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Vrata u Europu

LAG Bura: Želimo razviti turističku i rekreacijsku infrastrukturu

Autor: Doria Kolanović

06.02.2023. 15:29
LAG Bura: Želimo razviti turističku i rekreacijsku infrastrukturu

Foto: LAG Bura nedavno je upriličio radionicu Domaće u vrtićeLokalna akcijska grupa (LAG) Bura ima između ostalog i savjet mladih za popunjavanje kojeg su donedavno tražili i nove mlade i perspektivne članove. Lag Bura osnovana je 2011. godine, a glavne su im zadaće, kažu, uspostavljanje komunikacije i sinergije svih elemenata društva. Osnovana je kao organizacija civilnog društva, a predstavlja partnerstvo između lokalnih samouprava, poduzetnika i civilnog društva područja kojeg obuhvaća u svrhu održivog razvoja.


Što to rade članovi savjeta mladih, ali i LAG Bura općenito te koji su njihovi najuspješniji projekti, a na koje su izrazito ponosni, otkrila nam je voditeljica Ana Mamić.


– Savjet mladih osniva se u sklopu prijave na natječaj Europskih snaga solidarnosti. Uspješnom prijavom projekta u sklopu savjeta mladih organizirat će se različite inicijative i radionice za mlade od 18 do 30 godina. Savjet mladih ima pet članova. Članovi će biti upoznati s radom civilnog sektora, kao i radom jedinica lokalnih samouprava na području LAG-a Bura. U sklopu projekta očekuju se humanitarne akcije, sportske aktivnosti te različite vrste radionica kako bi naša ruralna zajednica dobila novu i mladu pokretačku snagu. Voditelj projekta je zamjenik voditelja Josip Šare. Prilike za vještine i znanja su mnogobrojne, posebice u smislu mnogobrojnih inozemnih i tuzemnih projekata te organizacije različitih događanja kroz projekte i sajmove, otkrila je Mamić zanimljivosti o ovom kreativnom radnom mjestu.


Uspješni projekti
Ispričala je i ponešto o projektima kojima se Bura najviše diči.


– Jedan od projekata kojim se najviše ponosim je »Education of decision-makers and social services providers – quality in care« u suradnji s partnerima Mistni akcni skupina svateho Jana z Nepomuku (Češka) i Syndicate de Lorge (Francuska). Glavni cilj ovog projekta je bilo pronaći i testirati učinkovit način obrazovanja za vijećnike i pružatelje socijalnih usluga, koji su primarna ciljna skupina. Projektu je dodijeljena nagrada Centra za međunarodnu suradnju u obrazovanju (DZS, Češka na) za najbolji međunarodni projekt 2019. godine u Edukaciji odraslih pod Erasmusom +.


Ističe također i projekt suradnje »Rural Flavours« – transnacionalni projekt između LAG-a Bura i međunarodnih partnera iz Finske, Cipra, Estonije, Portugala i Španjolske.


– Najveća motivacija za rad upravo je promocija naših lokalnih proizvođača i dionika te njihov rast i razvoj, kaže Mamić te dodaje kako je kroz projekt Rural Flavours sudjelovalo nekoliko sudionika koji su imali priliku predstaviti se inozemnim tržištima poput OPG-a Luka Baričević, Zavičajnog doma Janko Mitrović, Šinjorina Smokva, OPG-a Eugen Novaković, TZ Starigrad, Nacionalni park Paklenica, OPG Dragica Milutin, OPG Klečina.


– Prošlog ljeta imali smo posjet studenata iz Aarhausa iz Danske i LEADER mreže LAG-ova iz Estonije koji su se htjeli upoznati s našim radom. U sklopu našeg predstavljanja organizirala sam im predstavljanje OPG-a Sandre Šestan, OPG-a Eugen Novaković, OPG-a Mate Dušević i Šinjorine Smokve, ističe.


Borba protiv klimatskih promjena


– Također, izdvojila bih sajam »Egzotičnim uzgojem protiv klimatskih promjena« u kolovozu 2022. godine koji sam održala u suradnji s Općinom Vrsi, Turističkom zajednicom Vrsi, Exotic King d.o.o., udrugom Cepora i Vrsi Infrastruktura d.o.o. Sajam je održan pod potporom ministrice poljoprivrede Marije Vučković. Posjetiteljima se na sajmu predstavila egzotična poljoprivreda, koja raste i uspijeva u hrvatskoj zemlji. Sudjelovalo je dvadesetak izlagača iz cijele Hrvatske, a uz egzotično voće i povrće, izloženi su i drugi proizvodi te ručni radovi vrijednih OPG-ovaca. Za organizaciju sajma me inspirirao gospodin Dragan Marinović, zamjenik predsjednika LAG-a koji u Poličniku ima OPG s jedinstvenim nasadom indijanskih banana, prisjeća se.


Trenutačno radi na drugoj fazi projekta »Vrata u Europu« podmjere 19.3.2. s partnerima iz Poljske, LAG-ovima Stowarzyszeniem Slężanie – Lokalna Grupa Działania, Lokalna Grupą Lider A4, Lokalna Grupa Działania Gromnik. Krajem ožujka očekuje ih završna konferencija na području grada Wroclaw u Poljskoj, a u projekt su uključene sve jedinice lokalne samouprave na području LAG-a Bura. Cilj projekta, govori Mamić, razmjena je iskustva i dobrih praksi u provedbi lokalnih razvojnih strategija, aktiviranju lokalnih zajednica s naglaskom na razvoj turističke i rekreacijske infrastrukture, lokalni razvoj proizvoda te način promocije.


– Također sam u pripremi projekta Erasmus+ s partnerima iz Egipta »Oriental Fruits« pod nazivom »Egzotičnim uzgojem protiv klimatskih neprilika«. Organizirat ćemo edukacije i manifestacije egzotičnog voća u obje države te na globalnoj razini promovirati egzotični uzgoj voća i povrća. Tema aktivnosti je iz područja od posebnog interesa vezanog za klimatske promjene te pridonosi postizanju cilja klimatski neutralnog društva do 2050 godine. Poticanjem uzgoja egzotičnih biljaka smanjujemo upotrebu pesticida i insekticida te potičemo sadnju miscanthusa koji služi kao sredstvo upijanja CO2 iz okoliša. Čist i zdrav okoliš ključan je za dugoročnu potporu gospodarskoj aktivnosti i dobrobiti. Praktički svaka gospodarska i slobodna aktivnost – kao i sam život – ima široko definirano okruženje kao ključni input i ne bi moglo postojati bez njega. Cilj održive poljoprivrede je zadovoljiti društvene potrebe za hranom u sadašnjosti, bez ugrožavanja sposobnosti budućih generacija da zadovolje vlastite potrebe, što ćemo s ovim projektom predstaviti javnosti na globalnoj razini, zaključuje.