
Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, ove godine obilježava 25 godina uspješnog djelovanja, a na čelu s predsjednicom Udruge Dijanom Katicom prati kontinentalni turizam od samih početaka.
Vrlo je impresivno vidjeti da se današnji broj OPG-a, seoskih gospodarstava, kuća za odmor i ostalih kategorija u ruralnom turizmu može brojati u tisućama. Još je važnija činjenica da strani i domaći posjetitelji sve više traže upravo ovakva mjesta za odmor, daleko od gužve, autentična, koja čuvaju tradicionalne vrijednosti i promiču obiteljske kvalitete.
Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji se bave zaštićenim i marketinškim oznakama. Ova akcija jedinstveno je ocjenjivanje najboljih programa, projekata ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost te omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva.
Veliki interes za ovo tradicionalno natjecanje, koje se održava već desetu godinu, pokazuje i broj od oko 160 prijavljenih projekata iz cijele Hrvatske, članova Iter Vitisa, a po prvi puta se pridružuju i prijavitelji iz Bosne i Hercegovine. Završna dodjela nagrada održat će se 28. veljače u opatijskom hotelu Royal.
Budući da se pozivu odazvala većina hrvatskih županija, s iznimno kvalitetnim projektima, pred komisijom Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske neće biti jednostavan zadatak. Jučer je obišla i Zadarsku županiju u kojoj je evaluirala 7 izvrsnih projekata. OPG Boris Skroće predstavio je svoju kuću za odmor pod nazivom projekta Odmor za srce i dušu u Mazinu. OPG Eugen Novaković iz Posedarja prezentirao je proizvodnju i preradu maslina i smokava kroz projekt Proizvodi sunca, mora, kamena i ljubavi. Udruga proizvođača paškog sira iz Kolana predstavila je Feštu od sira kao odličan način za promociju brenda paškog sira i otoka Paga kao zanimljive gastro destinacije. Srednja škola Bartula Kašića iz Paga sudjeluje s knjižicom recepata “Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku” kojom se promoviraju tradicionalne gastronomije otoka Paga kojom se učenici i nastavnici škole bave od 2007. godine, izvlačeći iz zaborava pomalo zanemarena stara otočna jela. OPG Mate Dušević iz Ljupča predstavio je Zlatni liker od masline s blagotvornim učinkom na organizam i zdravlje. Morlacco d.o.o. prezentirao je jedinstven projekt Prezentacijskog centra običaja, kulture i podneblja podvelebitskog kraja na području općine Jasenice u rekonstruiranom starom rudniku boksita. Vinarija Karaba predstavila je projekt Baština vitezova templara i svoje najpoznatije vino Templar.
najnovije
najčitanije
Nogomet
PRVE REAKCIJE
Izbornici: Italija mogla dobiti lakšu skupinu, Albanija će ostaviti srce na terenu
Sport
HRVATSKI KUP
Jug osvojio rekordni 16. trofej Kupa
Hrvatska
GOSPIĆ
Uz kišu i jak vjetar upaljena prva adventska svijeća
Hrvatska
HKUD ŠIROKA KULA
U Gospiću obilježena prva dekada postojanja folklorne skupine
Hrvatska
SREDIŠNJI URED ZA ZATVORSKI SUSTAV I PROBACIJU
Tomislav Horvatinčić dobio premještaj, odlazi u kaznionicu otvorenog tipa
Crna Kronika
nesreća kod tromilje
Prebrzo vozila te izletjela s ceste, teško je ozlijeđena
Zadar
đir po gradu
[FOTO] Prvu subotu zadnjeg mjeseca u godini mnogi proveli u šetnji Poluotokom
Zadar
(PRE)SKUPA PROMOCIJA ZADRA
Imamo sve troškove iz New Yorka. Nije bilo honorara, ali je – izdašnih dnevnica
Zadar
najavljene velike gužve
ŠC Višnjik poziva posjetitelje da danas koriste javni prijevoz
Zadar & Županija
POKUSNI RAD