Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, ove godine obilježava 25 godina uspješnog djelovanja, a na čelu s predsjednicom Udruge Dijanom Katicom prati kontinentalni turizam od samih početaka.
Vrlo je impresivno vidjeti da se današnji broj OPG-a, seoskih gospodarstava, kuća za odmor i ostalih kategorija u ruralnom turizmu može brojati u tisućama. Još je važnija činjenica da strani i domaći posjetitelji sve više traže upravo ovakva mjesta za odmor, daleko od gužve, autentična, koja čuvaju tradicionalne vrijednosti i promiču obiteljske kvalitete.
Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji se bave zaštićenim i marketinškim oznakama. Ova akcija jedinstveno je ocjenjivanje najboljih programa, projekata ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost te omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva.
Veliki interes za ovo tradicionalno natjecanje, koje se održava već desetu godinu, pokazuje i broj od oko 160 prijavljenih projekata iz cijele Hrvatske, članova Iter Vitisa, a po prvi puta se pridružuju i prijavitelji iz Bosne i Hercegovine. Završna dodjela nagrada održat će se 28. veljače u opatijskom hotelu Royal.
Budući da se pozivu odazvala većina hrvatskih županija, s iznimno kvalitetnim projektima, pred komisijom Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske neće biti jednostavan zadatak. Jučer je obišla i Zadarsku županiju u kojoj je evaluirala 7 izvrsnih projekata. OPG Boris Skroće predstavio je svoju kuću za odmor pod nazivom projekta Odmor za srce i dušu u Mazinu. OPG Eugen Novaković iz Posedarja prezentirao je proizvodnju i preradu maslina i smokava kroz projekt Proizvodi sunca, mora, kamena i ljubavi. Udruga proizvođača paškog sira iz Kolana predstavila je Feštu od sira kao odličan način za promociju brenda paškog sira i otoka Paga kao zanimljive gastro destinacije. Srednja škola Bartula Kašića iz Paga sudjeluje s knjižicom recepata “Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku” kojom se promoviraju tradicionalne gastronomije otoka Paga kojom se učenici i nastavnici škole bave od 2007. godine, izvlačeći iz zaborava pomalo zanemarena stara otočna jela. OPG Mate Dušević iz Ljupča predstavio je Zlatni liker od masline s blagotvornim učinkom na organizam i zdravlje. Morlacco d.o.o. prezentirao je jedinstven projekt Prezentacijskog centra običaja, kulture i podneblja podvelebitskog kraja na području općine Jasenice u rekonstruiranom starom rudniku boksita. Vinarija Karaba predstavila je projekt Baština vitezova templara i svoje najpoznatije vino Templar.
najnovije
najčitanije
Košarka
Kvalifikacije za EP
Božić i Smith predvodili Sesarovu družinu do važne pobjede kontra Bosne i Hercegovine
Košarka
Službena potvrda
Pep Guardiola produžio ugovor s Manchester Cityjem
Svijet
otkrio putin
Rusija ispalila hipersoničnu raketu na Ukrajinu kao upozorenje Zapadu
Plodovi zemlje i mora
korisni savjeti
Preporučuje se obaviti jesensku gnojidbu tla
Zadar
crpna postaja maestral
Odvodnja uputila javni poziv stanovnicima dviju zadarskih ulica
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U Murvici se zapalio automobil u vožnji, vatrogasci intervenirali
Zadar
INFORMIRAJTE SE!
Višnjik objavio važne upute za posjetitelje koncerta Doris Dragović!
Crna Kronika
zloupotreba položaja