ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

30 godišnjica osnutka

U Sukošanu svečano obilježen Dan općine

Autor: Nikolina Lucić

18.09.2023. 18:09
U Sukošanu svečano obilježen Dan općine

Foto: Arif SitnicaVeselo je u Općini Sukošan, gdje se slavi Dan Općine i 30. godišnjica njezina osnutka. Svečanom je sjednicom Općinskog vijeća proslavljen osnutak općine koju već godinama karakterizira ubrzani gospodarski i turistički rast, a blizina Zadra kao najvećeg urbanog središta njegovim žiteljima daje mogućnost da spoje najbolje od modernog života.


Godine rasta i razvoja


Svečanu je sjednicu otvorio predsjednik Općinskog vijeća Tomislav Dražić, moji je na početku naglasio kako je 30 godina postojanja najvažniji dan, kada se slavi i dan obrane Sukošana i Debeljaka.


Dinko Tandara iz Ministarstva hrvatskih branitelja, ministar Šime Erlić, državni tajnik Josip Bilaver, zadarski župan Božidar Longin i mnogi drugi visoki uzvanici samo su neki od mnogih koji su se okupili u sukošanskom društvenom domu, a Dražić je najavio daljnje osuvremenjivanje komunalne i društveno-kulturne infrastrukture.
– Sukošan s mjestima Debeljak, Gorica i Glavica čini jednu sredinu gdje ćemo nastaviti s ujednačenim radom i razvojem, dodao je Dražić.Načelnik općine Ante Martinac se pak osvrnuo na godinu za njima, naglasivši i podsjetivši na najvažnije općinske projekte, apostrofiravši kako se 30 godina težilo samo jednom cilju – ujednačenom rastu kvalitete življenja na području cijele općine.


– Uhvatili smo se u koštac s najtežim zadacima nakon oslobođenja kako bismo svojim žiteljima stvorili nešto iz ničega. Vodovodizacija cijele općine sa zaselcima je završena, imamo dječja igrališta i asfaltirane ceste i nogostupe u svim naseljima. Rekonstruirana je i izgrađena mjesna riva, a s istim će se radovima početi i u Maloj Makarskoj. Debeljak će dobiti novi vrtić, a i magistralna će cesta biti sigurnija, najavio je Martinac i kazao kako je regulaciju potoka u Debeljaku osigurana potrebna dokumentacija.


– Uspjeli smo ishoditi sredstva za nastavak radova na kanalizacijskoj mreži i rekonstrukciju vodovodne mreže. Nemamo neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, tako da nemamo problema u realizaciji svih projekta koje si zacrtamo, zaključio je načelnik.


Mjesto po mjeri obitelji


Župan Božidar Longin je pak naglasio kako je Sukošan oduvijek bio na glasu kao aktivna općina s raznolikim projektima. Kao i u mnogim općinama i u Sukošanu je turizam glavna gospodarska grana, koja se, podsjetio je Longin, širi i prema unutrašnjosti.


– Cilj je maksimalno produženje sezone, a dobar turizam zahtjeva kvalitetnu komunalnu infrastrukturu, 1,3 milijuna eura je samo utrošeno za uređenje sukošanskog obalnog pojasa. Već sada najavljujem kako će sukošanska škola biti nadograđena za dodatnih osam učionica, a 48 naknada je u prošloj godini isplaćeno za novorođenčad, po čemu se smjestila na treće mjesto na županijskoj ljestvici, kazao je župan i naglasio kako će Županija poduprijeti i završetak Aglomeracije Bibinje – Sukošan.


Redoviti gost zadarskih obljetnica je i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, koji je istaknuo kako je jubilarna obljetnica kada se treba prisjetiti učešća svih onih koji su svojim radom i zalaganjem potpomogli razvoj općine.


– Nadam se kako se na cijelom području općine ostvaruju zamisli i ideje koje idu na boljitak žitelja četiri sukošanska naselja. Osim nove zgrade DVD-a uz našu su potporu uređena i dva vrtića, a participiramo u 12 milijuna eura vrijednom nastavku projekta Aglomeracije. Projekt širokopojasnog interneta također je dio infrastrukture kojom se treba ponositi, jer podižete broj stanovnika i nivo kvalitete života, podsjetio je ministar.