ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Udruge branitelja žele nova imena

U Posedarju bez suglasja oko novog imena, u Benkovcu prijedlog nije ni stigao

Autor: Toni Perinić

18.09.2023. 16:20
U Posedarju bez suglasja oko novog imena, u Benkovcu prijedlog nije ni stigao

Foto: Arhiva ZLNa prošloj sjednici Županijske skupštine nezavisni vijećnik Angelo Žilić upitao je župana Božidara Longina hoće li reagirati na inicijative kojima se traži preimenovanje Osnovne škole Benkovac i Osnovne škole Braće Ribar iz Posedarja. Podsjetimo, udruga Prvi hrvatski redarstvenik je već više puta u proteklih pet godina tražila promjenu imena škole u Posedarju, a po tom pitanju do danas ništa nije učinjeno.


Heroji koji su stvarali državu


– Članovi brojnih braniteljskih udruga su prije otprilike godinu dana uputili inicijative da se OŠ u Benkovcu preimenuje i da nosi naziv po njihovom i našem poginulom prijatelju, vitezu i suborcu Ivici Pešutu. Za svoju neizmjernu hrabrost ovaj poginuli branitelj dobio je zahvalnicu Prvi hrvatski redarstvenik, Spomenicu domovinskog rata, Spomenicu Oluja te je postumno odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frane Frana Krste Frankopana. Također, ove udruge su uputili inicijativu da se Osnovna škola u Posedarju preimenuje u Osnovnu školu Dragan Žunić prema imenu poginulog hrvatskog branitelja koji je tu istu školu pohađao. Žunić je posmrtno odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, Redom Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana, Ogrlicom kneza Domagoja i Spomen značkom te Redom hrvatskog trolista. Za njegove prijatelje, suborce, ali i za nas i sve Hrvate i hrvatske građane, Žunić je istinski domoljub i jedan od heroja Domovinskog rata, kazao je Žilić, naglasivši kako se zbog nacionalne koalicije sa SDSS-om u školama vrlo malo uči o Domovinskom ratu i herojima koji su stvarali ovu državu.


Odgovor na postavljeno pitanje stigao je od županijskog pročelnika za školstvo Ivana Šimunića, koji je istaknuo kako je inicijativa za preimenovanje dobrodošla te kako su po tom pitanju odrađene neke aktivnosti.


Zajednički prijedlog
– Radi se o prijedlozima imena dvojice poginulih hrvatskih branitelja kojima se ne njeguje samo njihova osobna žrtva i doprinos stvaranju samostalne i slobodne Republike Hrvatske, već se na taj način podupire temeljna ideje hrvatske težnje za samostalnom državom i slobodom o kojoj su sanjali naraštaji i naraštaji. Ideju o promjeni naziva škole, pokazalo se, nije lako provesti ako ne postoji suglasje predlagatelja i lokalnih dionika. Ako bi imenovanje škole dovelo do nekih podjela onda bi trebalo razmisliti o tome da se prethodno osigura zajednički prijedlog koji će obuhvaćati i sve lokalne dionike, rekao je Šimunić. Podsjetio je kako su za novo ime Osnovne škole u Posedarju bila iznesena još tri prijedloga, a na tu temu je i s predstavnicima predlagatelja u Domu županije prošle godine obavljen razgovor.


– Postignut je dogovor da će predlagatelji, a bilo je riječ o predstavnicima udruga branitelja, koordinirati međusobno zajednički prijedlog kako bi se izbjegli eventualni prijepori. Nije nam poznato je li nakon tog sastanka bilo određenih usuglašavanja među predlagateljima. No, možda će pitanje koje je postavljeno na sjednici Županijske skupštine Zadarske županije potaknuti dionike na zajednički prijedlog. Nema razloga da takav prijedlog ne bude prihvaćen. Prijedlog naziva škole treba biti takav da objedinjuje i povezuje lokalnu zajednicu. Vezano za promjenu naziva osnovne škole u Benkovcu vrijedi isto načelo, navodi Šimunić, ističući kako je iz odgovora škole u Benkovcu razvidno kako do Školskog odbora takva inicijativa nije nikad ni stigla.