ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Developerska konferencija

Predstavnici Googlea, Cisca i GitHuba među govornicima na Infobip Shiftu

Autor: Iva Bucić

18.09.2023. 17:48
Predstavnici Googlea, Cisca i GitHuba među govornicima na Infobip Shiftu

Foto: Luka JeličićPrvi dan jedne od najveće developerske konferencije u ovom dijelu Europe okupio je u Dvorani Krešimira Ćosića u Zadru više od pet tisuća developera i raznih IT stručnjaka i entuzijasta iz 30 država. Dvodnevnu konferenciju u ponedjeljak je otvorila Mirna Opolcer iz Infobipa koja je naglasila da iza organizacije konferencije, koja danas predstavlja nezaobilazan događaj na međunarodnoj tehnološkoj sceni, stoji samo šestero ljudi. Ivan Burazin, osnivač konferencije koju je Infobip preuzeo 2021., poručio je da je zahvalan i ponosan kada vidi kako konferencija izgleda danas. Govornici su najavili da će se tijekom dva dana na sedam pozornica izmijeniti više od 90 govornika iz nekih od najvećih svjetskih developerskih kompanija poput Googlea, Cisca, GitHuba, Red Hata i drugih tehnoloških predvodnika.


Foto


Prvi dan Infobip Shift konferencije 2023.


avatar

Snimio: Luka Jeličić


18.09.2023. 17:50Galerija

Foto: Luka Jeličić


Prvi se publici obratio John Romero, legenda gaming industrije koji je poznat kao otac first-person shooter (FPS) videoigara. Posjetitelji konferencije dobili su priliku zaigrati Doom protiv Romera, koji je do sada samo jednom izgubio u svjetski popularnoj videoigri koju je napravio.


Na sedam pozornica
Uz sedam pozornica na kojima se paralelno odvija bogat program, u EXPO dvorani svoj izložbeni prostor s atraktivnim sadržajem prilagođenih developerima ima 30 kompanija domaće, ali i međunarodne tehnološke industrije.


– U Hrvatskoj iz godine u godinu ima sve više startupova i IT firmi, pa se i studij računarstva koji smo pokrenuli prije osam godina pokazao kao pun pogodak. Pratimo trendove na tržištu rada, interes raste iz godine u godinu. Studentima nudimo praksu od prve godine i surađujemo s više od 100 partnera. Kroz Aspira Innovation Hub potiče se naše studente da i sami pokreću svoje startupove, kazao je dekan Aspire Alen Jerkunica.– Prvi put sam tu, popričao sam s nekoliko firmi. Vidim da se dosta traže front end i back end programeri, treba gledati gdje ima posla. Ja sam se posebno veselio predavanju o nastanku igrica, zanimalo me kako su prvi put programirali da se može pucati u drugu osobu. Kao programer to gledam iz druge perspektive, kazuje Antonio, student treće godine računarstva.


Neke od tema kojima se bavi konferencija su umjetna inteligencija i njen utjecaj na developersku profesiju, web development, API rješenja i programiranje u cloudu. Uz predavanja, za posjetitelje su organizirane i cjelodnevne radionice o najnovijim developerskim alatima.


Osim prilike za učenje Infobipov Shift predstavlja priliku za networking i stvaranje novih poslovnih prilika. Naime, na konferenciju su se odazvali predstavnici više od 600 tvrtki diljem svijeta, a posebna je pažnja posvećena startup zajednici koja je zastupljena na pozornici Startup Tribea, na kojoj se javnosti, ali i potencijalnim investitorima, predstavljaju najinovativnije nadolazeće kompanije.


Učenje letenja FPV dronovima


Jedan od izlagača je i Orqa iz Osijeka, čiji su predstavnici u Zadar došli pokazati FPV Ace edukativni set koji se sastoji od upravljača, drona i naočala koje omogućuju učenje letenja FPV dronovima, koji korisniku omogućuju letenje s pogledom iz prvog lica.


– To su posebni dronovi čiji pilot ima potpunu kontrolu, sam kontrolira visinu i sve drugo. S našim upravljačem se uči u besplatnom simulatoru, potom se prelazi na letenje u vidokrugu i nakon toga se koriste FPV naočale. Prvi u svijetu omogućavamo ljudima neometan ulazak u FPV svijet, a prije su se time bavili ljudi koje bi opisali kao “tech guy”. Ušli smo ove godine u više od 500 škola, pa će djeca također imati pristup simulatoru, kazuje Petar Biočić, voditelj razvoja simulatora.Izdanje Infobip Shifta u Zadru druga je konferencija ove godine, nakon američke premijere u Miamiju u svibnju. Kako je na otvorenju istaknuo Nikola Radišić, voditelj Shiftovog tima zadužen za produkciju, Shift je ove godine doživio prvo izdanje u Sjedinjenim Američkim Državama te da je to potvrda napora koje Infobip poduzima u okupljanju globalne developerske i startup zajednice.


Zaljubljenici u suvremene softverske industrije na Shiftu se okupljaju već jedanaestu godinu, no nakon što se ova godina pokazala kao izazovna za svjetski tehnološki sektor, sada je važnije nego ikada konferencijama povezivati i osnaživati pojedince i kompanije u industriji. Podršku konferenciji dolaskom je iskazao i gradonačelnik Branko Dukić, koji je otvorenju prisustvovao sa svojim zamjenikom Antom Ćurkovićem.