Subota, 25. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

svetkovina velike gospe

[FOTO] Nadbiskup Zgrablić predvodio misno slavlje u crkvi Uznesenja BDM na Belafuži

Autor: Matea Guzalić

15.08.2023. 14:16
[FOTO] Nadbiskup Zgrablić predvodio misno slavlje u crkvi Uznesenja BDM na Belafuži

Foto: Luka JeličićPovodom obilježavanja svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije, u utorak je u župnoj crkvi Uznesenja BDM na Belafuži održana svečana sveta misa koju je predvodio zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić. Velika Gospa predstavlja svečani trenutak u katoličkoj vjeri kada se vjernici prisjećaju Marijinog uznesenja duše i tijela na nebo. Ovaj važan blagdan, koji se obilježava 15. kolovoza, simbolizira vjeru u Marijinu ulogu kao majke Isusa Krista te podsjeća na njezinu posebnu ulogu u spasenju čovječanstva.


Sveta misa započela je ulaznom povorkom sa slikom Gospe Maslinske, a velikom broju prisutnih obratio se Zgrablić putem propovijedi u kojoj je naglasio kako je Velika Gospa vrhunac Marijinih blagdana.

– Svetkovina Velike Gospe kruna je i vrhunac Marijinih blagdana u kojima razmatramo ulogu Blažene Djevice Marije, Isusove i naše majke, u tijeku povijesti spasenja.


Naime, otajstva i tajne Marijinog života, osobito Marijino bezgrešno začeće, navještenje Mariji, Marijino bogomajčinstvo i njezino slavno uznesenje na nebo, usko su međusobno povezani i u njima smo pozvani promatrati i proživljavati djelo spasenja u našoj povijesti i u našem svakodnevnom životu.


“Tko časti mater svoju, sabere blago”U tom nismo sami, naš pogled u nebo susreće se s pogledom Marijinim, započeo je Zgrablić.


– Bog nam je pokazao kako njegova ljubav nije vezana ni na kakve ljudske osobine, karaktere, slabosti, grijehe i granice, nego je sveopća. Ovakva Kristova ljubav, koja nam je darovana, jest veliko ohrabrenje i treba postati temeljni oblik međusobne ljubavi i života, kako bismo i mi mogli sudjelovati u nadnaravnoj Božjoj ljubavi koja nam je darovana, i u kojoj smo zapravo već uronjeni.Marija je to proživljavala i raspirivala u svome srcu, sve dok plamen Božjega duha nije zahvatio cijelo njezino biće, u slavi uznesenja u nebo, poručio je Zgrablić dodajući da u Marijinu uznesenju razmatramo ono što smo pozvani postići po završetku našeg hoda na zemlji.


– Blaženi Alojzije Stepinac zapisao je: ako budete uvijek iskreno štovali i ljubili Bogorodicu, onda će se i na vama ispuniti ono što veli mudrac – tko časti mater svoju, sabere blago. Neka i naše današnje čašćenje Blažene Djevice Marije na nebo uznesene bude sabiranje nepropadljivog blaga do punine života u vječnosti, zaključio je Zgrablić.


Foto


Velika Gospa na Belafuži


avatar

Snimio: Luka Jeličić


15.08.2023. 14:17

Galerija

Foto: Luka Jeličić