Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Modernizacija

U novom salonu Obrtničke škole Zadranke će uz simboličnu naknadu moći dobiti frizuru

Autor: Đurđa Baljak

30.01.2023. 15:00
U novom salonu Obrtničke škole Zadranke će uz simboličnu naknadu moći dobiti frizuru

Foto: Arif SitnicaObrtnička škola Gojka Matuline Zadar predstavlja jedinu strukovnu školu u Zadarskoj županiji koja obrazuje i osposobljava učenike i učenice za zanimanja iz sektora osobnih usluga, odnosno za kozmetičare, frizere i pedikere. Ravnateljica škole, Silvana Ujdur Bilan, otkrila je kako interes za upis njihove škole doista velik i nerijetko premašuje postavljene upisne kvote.


– Interes za upis u našu školu je izrazito velik, gotovo dva do tri puta veći broj učenika se prijavi za svako pojedino zanimanje u odnosu na planiranu kvotu upisa. Taj podatak zaista ne čudi zato što nam, pored učenika iz Zadarske županije, gravitiraju i zainteresirani učenici iz Ličko-senjske županije, kazala te je ravnateljica Ujdur Bilan i objasnila kako se školovanje za zanimanje kozmetičara odvija po klasičnom modelu obrazovanja, odnosno četverogodišnjem programu, dok se školovanje za frizere i pedikere odvija po jedinstvenom modelu obrazovanja s trogodišnjim programima.


Sticanje znanja i vještina


– Naši srednjoškolski programi su namijenjeni svim učenicima koji prvenstveno žele steći potrebna znanja i vještine kako bi mogli samostalno i odgovorno pristupiti zahtjevnom svijetu rada i poduzetništva. Međutim, nisu zapostavljeni niti oni koji žele nastaviti svoje obrazovanje. Naime, četverogodišnje školovanje za zanimanje kozmetičara omogućuje učenicima nastavak obrazovanja u visokom školstvu nakon položene državne mature, kazala je Ujdur Bilan te se osvrnula na mogućnost zaposlenja nakon završetka školovanja, ali i praktičnu nastavu.

– Poslodavci naših bivših učenika su mahom vlasnici kozmetičkih, frizerskih i pedikerskih salona koji su u velikoj većini i sami naši bivši učenici. Pored toga, povezanost naših bivših i sadašnjih učenika ogleda se i u kvalitetnoj suradnji u odvijanju praktične nastave u vanjskim salonima, ali i u zajedničkom sudjelovanju u različitim aktivnostima s cehovima pri Obrtničkoj komori, objasnila je ravnateljica ove škole i naglasila kako vlasnici salona praktičnom nastavom, sukreiranjem nastavnih planova i programa praktične nastave te posjetima stručnim seminarima i sajmovima kozmetike generiraju buduće zaposlenike. Pored toga ravnateljica Ujdur Bilan se osvrnula i na one učenike koji se odluče nastaviti svoje obrazovanje.


– Učenici kozmetičkog smjera, koji su odlučili nastaviti svoje obrazovanje, upisivali su stručne studije fizioterapije i rehabilitacije, smjerove upravnog prava te policijsku školu, kazala je ravnateljica Obrtničke škole.


Naglasila je važnost novih praktikuma kojim su njihovim učenicima omogućili kvalitetniju praktičnu nastavu.


Moderno opremljeni praktikumi


– Našim učenicima nudimo mogućnost usavršavanja i stjecanja zanatskih vještina praktičnom nastavom u čak četiri moderno opremljena praktikuma za vježbe iz primjene kozmetike, frizerstva i pedikerstva. Uz to škola raspolaže i praktikumom za vježbe iz kemije i kozmetologije, informatičkom učionicom, knjižnicom te sportskom dvoranom, rekla je Ujdur Bilan i nadodala kako se kroz rad školskih sekcija odvijaju i mnogobrojne izvannastavne aktivnosti, primjerice humanitarne aktivnosti »Matulinina srca«, dramska sekcija, kaligrafska radionica, likovna sekcija, školsko športsko društvo »Šminka« te biblijska grupa.– Svaka od ovih sekcija uljepšala je svojim radom svakodnevni život škole. Tako je primjerice Kaligrafska radionica u prošloj godini oplemenila glavni dvorišni zid velikim glagoljskim muralom s imenom naše škole, od kojih je glagoljsko slovo L izvedeno u obliku crkve sv. Donata, jednog od prepoznatljivih simbola našeg grada. Ipak, najpoznatiji smo po svojim humanitarnim aktivnostima pod nazivom »Matulinina srca«. Naše učenice i učenici frizerke i pedikerke pod vodstvom svojih stručnih učiteljica posjećuju gotovo sve domove za starije i nemoćne osobe u Zadru i Zadarskog županiji te učenike Osnovne škole Voštarnica, kazala je ravnateljica i naglasila važnost osvještavanja učenika o važnosti takvih humanitarnih akcija u društvu.


– Formiranje stava o važnosti humanitarnih akcija, razvijanju empatije kod učenika, razvijanja međugeneracijske solidarnosti, osposobljavanje učenika za samostalno obavljanje poslova njihovog budućeg zanimanja te njihovo podučavanje profesionalizmu i komunikacijskim vještinama su vrijednosti koje ovakvi posjeti pružaju. Pored toga, osmijesi na licima štićenika doma i učenika osnovne škole, zbog nove frizure, manikure ili pedikure, su ono što naši učenici nose zauvijek u srcu, zaključila je ponosno Ujdur Bilan te naglasila kako pored temeljenih vrijednosti ulažu i veliki napor u modernizaciju u smislu opreme, ali i znanja.


Edukacija nastavnika i učenika


– Veliki napor uložen je u modernizaciju postojeća tri praktikuma, ne samo ulaganjem u najsuvremeniju opremu, već i u stalnu edukaciju kako nastavnika tako i učenika. Brzorastućim promjenama podložan sektor osobnih usluga kojem pripada naša škola nametnuo je potrebu da svoje učenike što bolje pripremimo za sve zahtjevnije tržište rada. Škola je osim svog općeobrazovnog dijela postala mjesto učenja novih vještina i kvalitetne pripreme učenika za njihova buduća zanimanja. Prateći potrebe tržišta rada i prihvaćanjem novih pedagoških standarda, ukazala se potreba za novim frizerskim praktikumom koji u potpunosti simulira radni proces u frizerskom salonu. Koristi su višestruke, ne samo u prelasku na jednosmjenski rad za sve učenike, već i u pogodnosti za širu zajednicu. Licenciranjem novog salona za vanjske korisnike naši sugrađani će uz simboličnu naknadu moći uživati u novoj frizuri, objasnila je ravnateljica Obrtničke škole te se nadovezala na postignuća učenika.


– Pripreme učenika za natjecanja, veliki broj sati praktične nastave u školi i u vanjskim salonima te humanitarne aktivnosti tijekom cijele nastavne godine rezultirale su odličnim rezultatima naših učenika na međužupanijskim i državnim natjecanjima. Dokaz za to su i prošle tri godine u kojima smo bili sudionici državnog natjecanja za strukovne škole »Worldskills« u disciplini frizerstvo, gdje su naši učenici ostvarili zavidan plasman, te ovogodišnje domaćinstvo regionalnog natjecanja »Worldskills« u istoj disciplini, kazala je Ujdur Bilan i naglasila kako je stalna edukacija i ulaganje u stjecanje novih znanja i vještina te odlična suradnja s osnivačem, Zadarskom županijom, Obrtničkom komorom i obrazovnim institucijama grada rezultirali s predivnim suradnjama kojima se nastavnici i učenici škole uvijek rado odazivaju.– Svake godine krajem siječnja održavamo školsku razinu WorldSkills natjecanja iz discipline frizerstva i kozmetičke njege. Tako smo nedavno održali školsko natjecanje iz frizerstva. Zadaci su bili hladna trajna ondulacija, izvlačenje pramenova i oblikovanje dnevne frizure. Sudjelovalo je jedanaest učenika drugih i trećih razreda, a na regionalno natjecanje plasirala se učenica Katarina Relota, zaključila je ravnateljica.