Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

»BIJELI PAPIRI«

"Obrtnike se ne može prisiljavati da rade i zimi ukoliko posluju s gubitkom"

Autor: Nikolina Lucić

06.12.2022. 15:58

Foto: Arif SitnicaDolaskom zimskih mjeseci mnogi se zadarski obrtnici, a naročito oni koji posluju na Poluotoku suočavaju s brojnim problemima, a među kojima je najuočljivije značajno smanjenje prihoda, zbog čega se veliki broj obrta tijekom zime zatvara. Slika je to koja se ponavlja iz godine u godinu.


Mada žitelji Poluotoka, koji kontinuirano naglašavaju kako bijeli izlozi šalju lošu sliku o gradu, ističu kako se umjesto profitu treba okrenuti kvaliteti, Emilijo Bajlo, predsjednik Udruženja obrtnika Zadar, s kojim smo porazgovarali o ovom problemu, kaže kako se obrtnike ne može prisiljavati da vrata drže otvorenima ukoliko posluju s gubitkom.


Potrebe poduzetnika i lokalaca


Bajlo, koji se upravo vratio iz Dubrovnika s 34. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore ističe kako je prevelika orijentacija na turizam, zbog koje se naličje stare zadarske jezgre s godinama promijenilo, uvjetovalo postupno odumiranje obrtništva na Poluotoku i postupno zatvaranje sve više poslovnih prostora tijekom zimskih mjeseci.
– Problem je to s kojim se suočavaju sve jadranske destinacije, gdje su stare gradske jezgre postupno postale turistička središta koja ovise o turističkim trendovima, da bi tijekom zime bile puste. Mi naravno zagovaramo cjelogodišnje poslovanje, no treba biti realan i shvatiti kako sve djelatnosti jednostavno nemaju uvjete za cjelogodišnji rad. Smatramo kako nikoga ne možemo prisiliti da radi u minusu. Obrtnicima je itekako potrebna jasna financijska konstrukcija pomoću koje bi preživjeli zimske mjesece pa čak i kada ne rade, istaknuo je Bajlo, dodavši kako se problematika odumiranja starih jezgri treba riješiti uz pomoć lokalne samouprave.


– Nadodao bih kako već neko vrijeme čekamo na sastanak s Gradskom upravom, koji smo inicirali nakon provedbe izbora u Udruženju obrtnika Zadar, s ciljem da se pokrene rješavanje raznih inicijativa koje bi unaprijedile poslovanje obrtnika, te se nadamo skorom njegovom održavanju, istaknuo je predsjednik ove udruge.


Bilo to diversifikacijom djelatnosti unutar starih jezgri ili usmjeravanjem na tradicionalne djelatnosti, problem je težak i sveobuhvatan, a staroj gradskoj jezgri hitno treba nov način upravljanja.


– Robert Kovačević, naš predstavnik u Partnerskom vijeću za praćenje izrade i provedbe Plana upravljanja kulturno – povijesnom cjelinom grada Zadra, kontinuirano se trudi zadarskim obrtnicima osigurati što bolje uvjete rada, a nastavno na inicijativu Udruženja obrtnika, Grad Zadar već devetu godinu za redom nastavlja podupirati i tradicijske obrte kroz objavu Javnog poziva Grada Zadra za dodjelu potpora tradicijskim i umjetničkim obrtima, koji je trenutačno još uvijek otvoren, dodao je Bajlo.


Frane Brajković, predsjednik Mjesnog odbora Poluotok, s kojim smo razgovarali na temu ‘bijelih izloga’ zalaže se za promjenu kriterija iznajmljivanja gradskih prostora na Poluotoku, kako bi se, umjesto davanja prostora najboljem ponuđaču, prostor dodijelio najkvalitetnijem ponuđaču.– Promjena kriterija i uvjeta iznajmljivanja gradskih nekretnina na prostoru Poluotoka također je kompleksno pitanje, jer se o zakupu mora odlučivati na temelju više kriterija, imajući u vidu da je prvenstven cilj taj prostor iznajmiti nekome, poželjno na dulji period i uz osiguranje kontinuiranog poslovanja, naglasio je Bajlo, istaknuvši kako je najvažnije osigurati da ti prostori nisu trajno zatvoreni.


Muke zbog električne energije


– Advent, jedna od najpoznatijih zadarskih manifestacija je i potekla od obrtničkih radnji i našeg programa »Đir po gradu«, koja je s godinama prerasla u jedno od najvećih gradskih događanja, koje ima svake godine sve veći broj posjetitelja, na jednom mjestu okuplja poduzetnike, te poboljšava ukupnu sliku zadarske jezgre, kazao je Bajlo.


Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika U Dubrovniku je, pak, okupio predstavnike struke i resornih institucija s ciljem razmatranja problematike poslovanja turističko – ugostiteljskog sektora kroz utjecaj povećanja ulaznih troškova i cijene energenata, poreznih opterećenja te nedostatka kvalificirane radne snage.


– Povećanje izdataka primarno za električnu energiju mnoge je zadarske obrtnike, prvenstveno ugostitelje dovelo do ruba poslovanja, jer su ovo ljeto plaćali i do 300 posto veće troškove. Nama se od početka krize kontinuirano javljaju obrtnici koji su se našli u škripcu zbog povećanja cijena.


Odluka Vlade da ograniči cijene električne energije uspjela je malo ublažiti taj udar, no mi ovim putem još jednom apeliramo na zadarske obrtnike da se obrate ili nama u Udruženje obrtnika Zadar ili Obrtničkoj komori Zadarske županije i iskoriste pogodnosti putem Projekta HOK »Obrtnik plus«, budući da je HOK s HEP Opskrbom sklopio sporazum kojom se obrtnicima i dobrovoljnim članovima HOK-a dvije godine garantira povoljna i nepromijenjena cijena električne energije, naglasio je Bajlo, istaknuvši kako će obrtnici za vrijeme trajanja zamrznutih cijena električne energije svoju potrošnju plaćati prema tarifama koje je odredila Vlada, dok će po isteku te mjere sljedeće dvije godine plaćati povlaštenu cijenu.