Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadarski ITU mehanizam

U Dukićevim rukama odluka teška 43 milijuna eura

Autor: Marina Vlakić

18.05.2023. 08:48
U Dukićevim rukama odluka teška 43 milijuna eura

Foto: Grad ZadarJučer su u Zagrebu službeno postavljeni temelji korištenja zadarskog ITU mehanizma iz nove EU omotnice vrijednog 43 milijuna eura. Ministar Šime Erlić uručio je gradonačelniku Branku Dukiću odluku o utvrđivanju Zadra kao urbanog područja za sljedeće sedmogodišnje ITU razdoblje.


Konferencija »Urbana Agenda 2030« okupila je predstavnike 22 ITU grada, urbanih područja, regionalnih koordinatora, stručnjaka i znanstvenika koji oblikuju urbane politike i transformiraju urbane sredine pokretačkim projektima društvenog i gospodarskog rasta i razvoja.


Iza Grada Zadra, kao središta urbanog područja i sastavnica UP-a, dugogodišnji je put razgovora i suradnje koji su omogućili ispunjavanje formalnih uvjeta za korištenje sredstava iz ITU mehanizma u ovoj EU financijskoj perspektivi.
Nova ITU metodologija, koju je izradilo Ministarstvo, u svom fokusu ističe značaj integracije ITU projekata kao osnove za jasno usmjereni održivi razvoj urbanih područja i doprinos ostvarenju postavljenih ciljeva kohezijske politike.