Manifestacija »Dani otvorenih vrata agroturizma Ravnih kotara« upriličena je prošlog vikenda u Benkovcu, a u sklopu nje po prvi put održan je i Festival jabuka na gradskoj tržnici.
Preteča Festivala bila je lanjska manifestacija pod nazivom »Jedimo sezonsko i lokalno« gdje su promovirali jabuke kao zdravu namirnicu.
– Jabuka je jako zdrava namirnica, pospješuje naše zdravlje i mišljenja sam kako smo je zapostavili i ne jedemo je dovoljno u našoj prehrani. To je lokalna i sezonska namirnica, raste u našim voćnjacima, a željeli smo je dodatno promovirati. Ljudi su jako zainteresirani, a ovo je jedan od načina kako bi dobili više informacija o ovoj namirnici, ispričala je Marija Bešlić, predsjednica Društva sportske rekreacije Medialuna koje zajedno s Turističkom zajednicom Ravnih kotara organizira prvi Festival jabuka.
A na tržnici se moglo naći čak devet različitih vrsta jabuka, zlatni delišes, jonagold, jonared, idared, pink lady, gala, fuji… Bile su tu i različite slastice od jabuka koje su okupljeni mogli probati, kao i sokovi te likeri od »kraljice voća«.
Ocjenjivanje sorti jabuka
Donaciju jabuka za ovu je manifestaciju nesebično dao lokalni proizvođač jabuka i vlasnik OPG-a, Dario Buljat iz Suhovara koji se dugi niz godina bavi njihovim uzgojem.
– Imamo devet sorti jabuka. Ljudi najčešće jabuke dijele na crvene i žute, zelene i slatke i kisele. Ovdje dobivaju više sorti i ocjenjuju koja im se najviše sviđa, dodala je Bešlić.
Razlika je u slatkoći i konzistenciji, neke su više slatkaste, druge kisele, neke mogu stajati dulje, druge kraće…
– Kako nastojim primjenjivati prehranu bez šećera, tako i kolače pripremam od jabuka, ne koristim brašno i šećer, dodajem namirnice poput rogača, grožđica…, priča Bešlić.
Jabuka najbolje uspijeva u Slavoniji i u Moslavini, a posljednjih godina, nažalost, površine pod jabukama u Hrvatskoj su sve manje.
Mali kviz
U sklopu Festivala jabuka odigran je i mali kviz na kojem su posjetitelji morali pokazati svoje znanje o jabukama. Ukoliko je odgovor bio točan dobili su na dar dvije jabuke, a za netočan odgovor, jednu.
Jasna Babić, pomoćnica direktora TZ-a Ravnih kotara istaknula je kako Dani otvorenih vrata agroturizma Ravnih kotara za cilj imaju promociju lokalnih OPG-ovaca i njihovih proizvoda.
– Ove godine imamo posebnost, u suradnji s Agencijom za razvoj Zadarske županije Zadrom Novom napravili smo web aplikaciju u kojoj se nalaze svi subjekti, OPG-ovci, benkovački Muzej, ostali sudionici i gosti. Kad se skenira kod dobije se 10 posto popusta kod subjekta kod kojeg su ušli, što je dodatna promocija, izjavila je Babić.
Govoreći o značenju Festivala jabuka za grad Benkovac pomoćnica direktora TZ-a kazala je kako je cilj vratiti jabuku u svakodnevnu prehranu i potaknuti konzumaciju sezonskog voća.
– Želimo i oživjeti benkovačku Tržnicu koja treba postati centar društvenog života Benkovca i okolice. Osim ovog Festivala, svake prve subote u mjesecu, od ožujka održava se događaj »Subotom na pijaci«, s ciljem promocije lokalnih OPG-a, a gdje će sudjelovati svi oni koji svojim vrijednim rukama stvaraju različite rukotvorine, prehrambene prozvode, od sira, rešti luka, unikatne keramike… za svakog pomalo, naglasila je Babić.
najnovije
najčitanije
Advent
KASTAV
Boćarski dom postaje epicentar glazbe, zabave i adventske čarolije
Advent
CRIKVENICA
Spoj mora, čarolije i božićnog raspoloženja
Ostali sportovi
Trenerica JK-a Uskok
Daniela Gluhan: ‘Jedrenje nauči dijete kako samostalno donositi odluke’
Advent
Medulin
Stare užance, novi sjaj!
Advent
ZADAR
Nova lokacija, i čak četiri dočeka Nove godine
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!