Foto: Arif Sitnica
Pizza, ćevapi, hamburgeri i ostala brzo pripremljena hrana, najčešća su ponuda većine objekata u Zadru. To se najviše osjeti tijekom turističke sezone, kada se miris ulja u kojem se prži ta hrana, širi čitavom Kalelargom. U tome, najdeblji kraj, osim ljudskog zdravlja, izvlače lokalnim proizvođači hrane i pružatelji usluga.
Za njihovu domaću spizu turisti često niti ne čuju, kamoli da ju probaju, a toliko toga lijepog imaju za ponuditi. Rješavanjem tog problema počeo se baviti regionalno-međunarodni projekt CUHaCHA.
Sajam 2. prosinca
O projektu smo razgovarali s Danielom Segarićem, pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove.
– Cilj projekta je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i pridonijeti razvoju turizma. U sklopu projekta planiraju se ostvariti četiri ključna rezultata: zajedničke staze kulinarske baštine za jačanje i diverzifikaciju turističke ponude, monografija kulinarske baštine, obuka pružatelja usluga kako bi se osiguralo bolje upravljanje kulinarskom baštinom i uređenje tradicionalnih kuhinja za promicanje kulinarske baštine ovog područja. Projekt je financiran u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020, a započeo je 2020. i traje do kraja ove godine, kazao nam je Segarić.
Kako bi se ovaj projekt i mogao ostvariti, opremljen je i poseban prostor te kuhinja u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi u Zadru, a cijeli projekt uskoro će biti predstavljen i to na sajmu kulinarske baštine.
– Nije predviđeno sudjelovanje učenika u ovom projektu, ali će učenici Poljoprivredne prehrambene i veterinarske škole svakako imati benefite od projekta s obzirom na to da novouređena kuhinja ostaje školi na korištenje. Sajam se planira održati 2. prosinca 2022. godine. U projekt je uključeno 20-ak pružatelja usluga, od kojih će otprilike njih 5 biti uključeno u aktivnosti sudjelovanja na radionicama (obukama pružatelja usluga) i sajmu. Također, bit će uključeno barem pet lokalnih proizvođača hrane, objašnjava Segarić.
Nova razina prepoznatljivosti
Naša kulinarska baština ima bogatu riznicu različitih recepata za pripremu hrane.
– U monografiju je uključeno nekoliko recepata s prostora naše županije, kao što su npr. recepti za kaljski brudet, crni rižoto, hobotnicu ispod peke, juhu od mola, pohane dagnje, sipu s čičvardom, paštu i fažol, jotu, artičoke, pašticadu s njokima, lazanje (domaće), fritule, zadarsku tortu. Za sajam ćemo odabrati jela prema dogovoru s kuharom, otkriva Segarić.
Ovim projektom zadarska kulinarska baština trebala bi dobiti novu razinu prepoznatljivosti, a samim time pronaći novo mjesto na turističkoj karti grada i županije.
– Ovaj projekt ima veliki značaj za našu županiju jer jača njezin turistički sektor promoviranjem usluga odabranih pružatelja koji nude usluge pripreme i posluživanja tradicionalnih jela (OPG-ovi, agroturizmi, restorani i sl.). Na interaktivnoj mapi projekta CUHaCHA, kao i u monografiji kulinarske baštine koja će biti tiskana do kraja projekta, nalaze se staze kulinarske baštine, odnosno popis navedenih pružatelja usluga pa domaći i strani posjetitelji mogu lako doći do traženih informacija o objektima koji poslužuju tradicionalnu hranu. Na ovaj način se doprinosi i promociji Zadarske županije kao eno-gastro destinacije. Također, opremljena je kuhinja u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića, Zadar, gdje će se održavati praktične radionice projekta na kojima će se predstaviti metode i tehnike kuhanja i pripremanja tradicionalnih jela pa će pružatelji usluga usavršiti svoje znanje i vještine. Značajnu korist vidimo i u povezivanju lokalnih proizvođača hrane s pružateljima usluga čime se naglasak stavlja na povećanje korištenja lokalnih sirovina bez kojih nema prave pripreme tradicionalnih jela, ističe Segarić.
Nositelj projekta CUHaCHA je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, a njegova vrijednost je skoro 711 tisuća eura. Većinu sufinancira Europska unija.
najnovije
najčitanije
Scena
BAVI SE TEŠKIM TEMAMA
Almodovarov film “The Room Next Door” trijumfirao na Venecijanskom festivalu
Vaterpolo
PRVI PUT U POVIJESTI
Hrvatski vaterpolisti do 19 godina europski prvaci
Hrvatska
HITNI PRIJEVOZ
Helikopterom HRZ-a Black Hawk prevezeno srce iz Zadra u KB Dubrava
Ostali sportovi
POI U PARIZU
Deni Černi osvojio srebro u bacanju kugle
Hrvatska
ZABORAVLJENI FKK
Hrvatska nekad pionir naturizma u Europi, danas ga zanemaruje
Zadar
dva natječaja
Zadarska bolnica u potrazi za čak 61 zaposlenikom, evo koga traže!
Crna Kronika
bez ikakvog povoda
U zadarskom noćnom klubu duplo mlađu ženu udario glavom u glavu!
Crna Kronika
incident
Odrasla žena na Višnjiku 13-godišnjakinji počupala kosu
Zadar
vrijedan uređaj
Zadarska urologija uvodi novu pretragu u otkrivanju poremećaja mokrenja
Zadar
ĐIR PO GRADU