Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

ŽUPANIJSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA

Mali iznajmljivači došli na edukaciju steći nova znanja

Autor: Matea Guzalić

19.10.2022. 07:21
Mali iznajmljivači došli na edukaciju steći nova znanja

Foto: TZ Zadarska županijaTuristička zajednica Zadarske županije je u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama organizirala niz besplatnih edukacija za male iznajmljivače. Tako je i jučer u Kneževoj palači održano predavanje pod vodstvom Nede Pinezića, stručnjaka za marketing i dugogodišnjeg savjetnika u turizmu. Ovo poučno predavanje prikupilo je brojne privatne iznajmljivače koji su imali priliku naučiti kako se suočiti sa sve većim izazovima.


– Došao sam na ovu edukaciju u svoje ime i uime svih članova Udruge iznajmljivača općine Ražanac. S obzirom na to da nam predaje jedan od najrelevantnijih stručnjaka iz područja obiteljskog smještaja, uvjeren sam da ću čuti neke zanimljive i nove stvari. Nadam se da ću neke stvari uspjeti prenijeti i članovima Udruge i veselim se razmjeni kontakata s osobama relevantnima u ovom području.


Smatram da je edukacija jako dobra i da bi se trebala održati svake godine. Svi iznajmljivači bi trebali biti dio ovoga jer nitko ne zna sve, a svi misle da znaju sve, govori Marko Grbić dodajući kako misli da svaka edukacija dobro dođe, pogotovo kad je besplatna.


Zadovoljni sezonom
– Što se tiče prošle sezone, odnosno do prije par dana još uvijek ove sezone, mislim da svi možemo biti zadovoljni što se tiče popunjenosti i općenito ukupnih rezultata. Ova godina je puno drugačija od prethodne dvije koje su bile jako izazovne. Osobno mogu reći da sam zadovoljan, no mogle bi se popraviti neke stvari na koje ja ne mogu utjecati, a to su, primjerice, turistička ponuda, sadržaji i regulativa, zaključio je Grbić.Kroz edukaciju je učio sudionike o održavanju visokog standarda smještaja, brizi o gostima, susretljivosti, lojalnosti i promociji. Objasnio je na koje načine je najučinkovitije povećati kvalitetu ponude smještaja, te kako strateški poraditi na prepoznatljivosti i ostvariti cjelogodišnje poslovanje.


Iznajmljivanje na crno


– Došla sam na ovu edukaciju s nadom da ću naučiti nešto novo. Bilo mi je jako drago kad mi je Turistička zajednica poslala poziv. Dosta sam zadovoljna sa sezonom, bila je jako dobra. Većinom imam stalne stare goste iz Austrije. Sve je prošlo dobro, no imam dvije zamjerke – primijetila sam da ima puno iznajmljivača oko mene koji rade na crno. To se najviše vidjelo za vrijeme korone kada se dosta iznajmljivača odjavilo. Kada ja zbrojim sve što trebam platiti, jednostavno ne mogu iznajmljivati po cijeni od trideset eura. Ne bi bilo loše da se takve stvari više kontroliraju. Također, ove sezone sam imala jedan problematičan slučaj u kojem su mi se gosti opili i radili gluposti.


Ne znam kome se možemo obratiti oko takvih problema, jer sam ja u toj situaciji imala više štete nego koristi, rekla je Branka Colić, iznajmljivačica iz Svetog Petra na Moru, dok je njezina kolegica iz Zatona Obrovačkog, Agneza Sučić, rekla kako je odlučila doći na ovu edukaciju da bi potvrdila sve što pročita na drugim mjestima.


– Htjela sam i potvrditi i upotpuniti sve informacije koje do sada znam, čisto da budem sigurna. Počela sam s iznajmljivanjem prije nekih pet godina i mogu reći da mi je ova sezona najbolja do sad. Velik dio mojih gostiju je prekrasan, ali i traže dosta. No, kad pogledam svoje ocjene imam čistu desetku, a to valjda sve govori, kazala je Sučić.


Danas su u planu još dvije edukacije – za područje Ravnih kotara od 10,00 do 12,30 sati u Zavičajnom muzeju Benkovac, te za područje Gračaca od 15,00 do 17,30 sati u dvorani u Općini Gračac.