Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Obdukcija se radi u Šibeniku

Tijelo preminulog zaštitara poslano u drugi laboratorij jer zadarska bolnica nema patologa sudskog vještaka

Autor: Marina Vlakić

24.05.2023. 13:42
Tijelo preminulog zaštitara poslano u drugi laboratorij jer zadarska bolnica nema patologa sudskog vještaka

Foto: Arif SitnicaZaštitar biogradskog Aqua kluba, koji je preminuo u tučnjavi između dvije grupe mušakaraca, obduciran je u Općoj bolnici u Šibeniku. Nije ovo jedini slučaj u kojemu se tijelo preminulog moralo slati u šibensku bolnicu, zbog čega smo u zadarskoj bolnici zatražili pojašnjenje ovakve prakse. Naime, Uprava Opće bolnice u Zadru već je više puta upozorila na nedostatak patologa, no zamjenik ravnatelja Bolnice dr. Edi Karuc, nakon slučaja u Biogradu, kaže kako je problem mnogo veći – Bolnica nema sudskog vještaka patologa, a samo oni mogu obavljati obdukciju po nalogu državnog odvjetnika, kao što je u slučaju preminulog zaštitara.


Posebno educurani


– U ovakvim slučajevima obdukciju može raditi samo ovlašteni sudski vještak jer su obdukcije koje provodi vještak različite od onih koje rade patolozi koji nisu specijalizirani za vještačenja. Naša doktorica koja je radila sudske obdukcije, nažalost, na dugotrajnom je bolovanju, pa nam u ovakvim situacijama uskače splitski patolog obavljajući obdukciju prema nalogu Državnog odvjetništva. U slučaju preminulog zaštitara splitski je patolog došao u šibensku bolnicu, jer mu je vjerojatno bilo lakše tamo se organizirati, nego dolaziti u Zadar, ali zna doći i u našu bolnicu. Dakle, svaki put kada se rade obdukcije temeljem naloga državnog odvjetnika, moramo zatražiti pomoć sudskih vještaka patologa jer oni su posebno educurani za ovakvu vrstu obdukcije posebno jer imaju posebne spacijalizacije, pojašnjava dr. Karuc, navodeći još jedan razlog zbog kojega u ovakvim slučajevima moraju angažirati patologe vještake.Mladi ne žele u patologe
– U sudskim se obdukcijama posebno uzimaju tjelesna tkiva, krv i ostalo te se šalju na posebne pretrage, što mi u našem laboratoriju ne možemo raditi jer nemamo ovlašteni laboratorij. Ovakvih slučajeva godišnje imamo svega par puta, a i inače radimo relativno malo obdukcija budući da se one provode samo kod nepoznatog uzroka smrti. Mi, međutim, u čak 95 posto slučajeva znamo o čemu se radi. U cijeloj Hrvatskoj imamo manjak patologa, a izuzetak su klinike koje na tom području još uvijek dobro funkicioniraju. Manje bolnice, poput naše, i dalje imaju problema jer mladi doktori ne žele ići u patologe. Problem je to s kojim se već godinama borimo, a plašim se da će to u budućnosti biti još veći problem. U našoj bolnici trenutno imamo tri patologa i tri specijalizanta koji će tek za nekoliko godina, nakon polaganja ispita, postati patolozi, kaže dr. Karuc, napominjući kako je naizgled riječ o dovoljnom broju, međutim, situacija je ipak drugačija.


Pomoć zagrebačkih patologa


– Riječ je o tome da se medicina jako razvija, a patolozi su iznimno važni ne samo zbog obdukcija, kako je u javnosti uvriježeno mišljenje, naprotiv, one su manji dio njihovog posla. Patolozi su nam jako važni u brzom dijagnosticiranju materijala pacijenata koji imaju karcinome i tumore. Na tom se polju patologija jako razvila i specijalizacije su sve bitnije. Naime, više nema patologa koji rade sve, već postoje oni specijalizirani za pojedine dijelove tijela te neki rade samo pluća, drugi mozak, treći samo kardiovaskularni sustav i tako redom. I dok klinike mogu funkcionirati na taj način jer imaju više patologa, patolozi u manjim bolnicama, nažalost, ne mogu. Stoga smo još prije nekoliko godina morali angažirati patologe iz zagrebačke Klinike sestara milosrdnica koji uzimaju naše materijale i brzo nam šalju nalaze. Ova se suradnja pokazala izuzetno korisnom jer pacijenti manje čekaju dijagnozu, ističe zamjenik ravnatelja zadarske Opće bolnice, dodajući kako bi, zbog preciznosti dijagnoze i čekanja na nalaze, volio da imaju barem deset patologa.


– Situacija je ipak sasvim drugačija jer patologija je teška i to ne može svatko raditi, to mogu samo oni koji bi tu dali cijelog sebe. Osim toga, metode stalno napreduju i treba pratiti sve što je znanost novoga donijela, zaključuje dr. Karuc.