Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

Bolnici trebaju patolog, neurolog, pedijatar i infektolog

Autor: Anamarija Bilan

10.06.2013. 22:00
Bolnici trebaju patolog, neurolog, pedijatar i infektolog


Mladi diplomirani liječnici u posljednje se vrijeme bune jer nakon diplome dugo moraju čekati na raspisivanje natječaja za stažiranje, koje je obavezno i uvjet je za daljnje zapošljavanje i razvijanje karijere.
Ističu da trenutno u Hrvatskoj nedostaje 4.000 liječnika, a država ne raspisuje natječaje za stažiranje. Njihovo mišljenje je potvrdio i v.d. ravnatelja OB Zadar Neven Birkić koji ističe da je apsurdno da je u našoj zemlji potrebno još 4.000 liječnika, a ne raspisuju se natječaji za stažiranje i specijalizacije.
 – Od lipnja prošle godine HZZO nije raspisao natječaj za stažiranje diplomiranih liječnika, a koji je potreban i obavezan da bi liječnici mogli započeti svoj posao. Zadnji stažisti koje smo mi imali, svoj staž su započeli u studenom prošle godine i tada ih je bilo šest. Nedavno smo dobili obavijest da provjerimo koliko bismo mogli primiti stažista, a prema informacijama koje smo dobili sa Zavoda za zapošljavanje tamo je tek dvoje nezaposlenih liječnika koji čekaju na posao. Također, prije mjesec dana raspisali smo natječaj za stručno osposobljavanje koje se plaća 1.600 kuna, ali nitko se nije javio, objasnio je Birkić.
Birkić je istaknuo da je gorući problem zadarske bolnice zapošljavanje nekoliko specijalista koji su prijeko potrebni, a to su patolog, neurolog, pedijatar i infektolog.