Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

LOŠ TREND

Sve više praznih ordinacija obiteljske medicine, postojeći lijećnici preopterećeni

Autor: Iva Bucić

17.08.2023. 15:22
Sve više praznih ordinacija obiteljske medicine, postojeći lijećnici preopterećeni

Foto: IlustracijaDok pacijenti muku muče pokušavajući doći do liječnika, diljem županije ordinacije liječnika opće prakse zjape prazne. Liječnika, tako, nema u Bibinjama, Pašmanu i Istu, Benkovcu, Obrovcu, Gračacu i povremeno Privlaci i Viru. Na razini države u sustavu primarne zdravstvene zaštite nedostaje više od 300 liječnika.


Sve dok se pronađe stalni liječnik, odnosno dok se netko ne javi na natječaj, pacijenti se preusmjeravaju na liječnike iz najbližih ordinacija, pri čemu se onda stvaraju nesnosne gužve i revolt i kod pacijenata i kod zdravstvenih djelatnika. Primjerice, liječnica u ambulanti u Stankovcima osim svojih pacijenata prima pacijente iz još tri ambulante, jedne iz Polače i dvije iz Benkovca. S obzirom na znatan porast broja pacijenata u ovoj čekaonici se stvaraju velike gužve, pa je medicinsku sestru gotovo nemoguće dobiti na telefon.


– Ja sam kronična bolesnica, stalno moram uzimati terapiju, ali sestru već ne mogu danima dobiti na telefon. U čekaonici je tolika gužva da su ljudi već nervozni, neugodni su prema sestri i bilo je čak i prijetnji, upozorila nas je jedna pacijentica iz Stankovaca koja je željela ostati anonimna.


Ordinacije bez stalnog liječnika
U ambulanti u Stankovcima nisu željeli komentirati situaciju, no nedostatak liječnika u kombinaciji s godišnjim odmorima, bolovanjima i specijalizacijama osjeti se ne samo diljem županije, nego u cijeloj državi.


Tako je u konačnici sve više ordinacija u kojima nema stalnog liječnika. U državi takvih ordinacija ima preko 100, a ondje se ugovara takozvani tim bez nositelja.


– Tim bez nositelja ne može se ugovoriti s privatnim zdravstvenim djelatnicima, nego samo s Domom zdravlja. A Dom zdravlja u ordinaciju šalje nekoga, ako ima, pa doktori rade pola radnog vremena u jednoj ordinaciji, pa trče u drugu, pa sutra u tu ordinaciju bez stalnog liječnika dođe netko drugi, pa prekosutra nema nikoga i tako to ide, objašnjava liječnik obiteljske medicine Damir Biloglav. To je, kako naglašava doktor Biloglav, vrlo loše rješenje, no zapravo se radi o posljedici dugogodišnjeg lošeg trenda i nebrige za primarnu zdravstvenu zaštitu.


U djelatnosti obiteljske medicine od ukupno 97 ordinacija ugovorenih za područje Zadarske županije, 33 ordinacije su na popisu Dom zdravlja, ostalo su ordinacije privatne prakse ugovorene za obavljanje djelatnosti u mreži javne zdravstvene službe. A mrežu javne zdravstvene službe, koja definira potreban broj timova obiteljske medicine, Ministarstvo zdravstva donosi na prijedlog lokalne samouprave.


– Natječaj raspišu kad vide da nema doktora i onda je odgovor da se nitko nije javio. A zna se kakve se mjere moraju poduzimati puno godina unaprijed, govori doktor Biloglav.


Na problem nedostatka liječnika upozorava se već 20 godina. No, kako doktor Biloglav kaže, kod nas se ne reagira na upozorenja sve dok problem sasvim ne eskalira.


Damir Biloglav, Foto: Arhiva ZL


Brojni liječnici pred mirovinom


– Cijelo se vrijeme vrlo dobro zna prema našim zakonima tko je odgovoran za održavanje mreže i brigu o tome ima li dovoljno liječnika. Godinama ljude koji su odgovorni i koji obnašaju dužnost upozoravamo na trendove, a oni godinama ništa ne poduzimaju. U uređenoj državi netko bi za to trebao odgovarati, ali kod nas neće odgovarati nitko, poručuje doktor Biloglav.


Računica je i više nego jasna, a stanje ne izgleda dobro. U narednih četiri ili pet godina najmanje 500 liječnika odlazi u mirovinu, a već sada ima više od 150 liječnika koji još rade, iako već imaju uvjete za mirovinu. A trenutačno broj specijalizacija, koje traju četiri godine, nije niti 200.


– Stanje je više nego katastrofalno. To znači da ćemo u naredne četiri godine imati novi manjak od 300, 400 liječnika u odnosu na sada. A sada ih nedostaje od 300 do 400, ovisno o tome koji se standard primijeni, podvlači crtu doktor Biloglav.


U primarnoj zdravstvenoj zaštiti u zadnjih 25 godina broj liječnika se prepolovio. Istovremeno je broj liječnika koji rade u bolnicama porastao za duplo, a redovi u bolnicama su nepregledni, sve dulji i dulji. Pritom doktor Biloglav ističe da Zadar prednjači u državi, pa se strahovito dugo čeka na apsolutno sve pretrage i usluge u bolnici.


– Naš se sustav sam reformirao tako da oni koji mogu platiti idu u privatne zdravstvene ustanove. Oni koji mogu čekati, oni idu u javne zdravstvene ustanove. A oni koji ne mogu ni platiti ni čekati, oni mogu otići jedino kod popa po bolesničko pomazanje. A baš bi za njih trebalo postaviti funkcionalno javno zdravstvo, kojeg mi imamo sve manje. A kakav je trend, možemo očekivati da ćemo ga potpuno izgubiti, zaključuje doktor Biloglav.