Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

izniman događaj

Koncert u čast Tomislavu Ivčiću večeras na Forumu

Autor: Portal ZL

17.08.2023. 08:08
Koncert u čast Tomislavu Ivčiću večeras na Forumu

Foto: PressPred nama je izniman događaj, prijenos koncerta u čast jednog od najpoznatijih hrvatskih pjevača i skladatelja, Zadranina, Tomislava Ivčića. Prošlo je 30 godina od njegova prerana odlaska pa
je suradnja Ivčićeve obitelji, njegovih prijatelja, Davora Pekote i klape Niko, Grada Zadra i Zadarske županije, otvorila put velikom projektu – koncertu na zadarskom Forumu ispred crkve sv. Donata.


Da se radi o koncertu koji će imati visoku umjetničku razinu dokazuje činjenica da su svoje nastupe potvrdili sljedeći izvođači: Zorica Kondža, Doris Dragović, Tedi Spalato, Neno Belan, Matija Cvek, Mija Dimšić, Ivana i Marija Husar, Jure Brkljača, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Ivica Sikirić-Ićo, Mladen Grdović, grupa Forum i dr. Za aranžmane i orkestar, obogaćen Zadarskim komornim orkestrom, zaslužan je Saša Miočić, scenografiju je oblikovao zadarski scenograf Neven Stojaković. Koncert će se izravno prenositi na Prvom programu HRT-a i HR-a od 21.15.


Vječna inspiracija


Tomislav Ivčić je rođen 6. siječnja 1953. godine u Zadru, u obitelji majke Nele i oca Šime iz Novigrada. Imao je brata Vedrana Ivčića, sestru Pinu i starijeg polubrata po majci Đanija Maršana. Nije bio jedini u obitelji koji se bavio glazbom, njegova braća su također poznati pjevači.
Tomislav je odgojen kao veliki vjernik, a vjeru mu je prenijela majka Nela koja je svoj težak život izdržala upravo zahvaljujući vjeri. Pjevača su zbog vjere ondašnje jugoslavenske vlasti optuživale te su mu onemogućili nastupanje u brojnim glazbenim programima. Ivčić je 1993. godine, na vrhuncu svoje pjevačke i skladateljske karijere, poginuo u automobilskoj nesreći u Zagrebu.


Najveća inspiracija bila mu je njegova rodna Dalmacija. I nakon 30 godina od njegove smrti, nemoguće je zamisliti dalmatinsku feštu bez njegovih stihova.


Jedan od većih uspjeha svakako je njegova pjesma »Večeras je naša fešta«, koja je postala svojevrsna himna Dalmacije i često se izvodi i pjeva na feštama, ali i prilikom proslavljanja pobjeda i priznanja dalmatinskih sportaša i sportskih klubova.


Kao što je Tomislav rekao u jednoj svojoj poznatoj pjesmi: »I onda kad ne bude nas bilo, pivat će se pisme naše!« Zadranima je posebno poznata Ivčićeva pjesma »Kalelarga« – pjesma kojom je opjevao zadarsku glavnu ulicu.