ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

ZAPOSLILI DODATNE TIMOVE

Sve više mladih traži pomoć, iz mirovine pozvali dvije psihijatrice

Autor: Marina Vlakić

02.06.2023. 10:46
Sve više mladih traži pomoć, iz mirovine pozvali dvije psihijatrice

Foto: DAVOR PUKLAVEC/PIXSELLPritisak na Službu za mentalno zdravlje toliko je velik da je županijski Zavod za javno zdravstvo zbog pomoći mladima angažirao umirovljene psihijatre. Iako rade pola radnog vremena, ti su liječnici velika pomoć Zavodu koji s HZZO-om ima tri ugovorena tima, no čak je i to nedovoljno.


Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, dr. Zoran Škrgatić, i sam po struci psihijatar, čini sve da njegovi timovi udovolje ogromnom broju zahtjeva za mentalnom pomoći mladima, osobito nakon porasta broja samoubojstava u našoj županiji. Čitav niz renomiranih zadarskih psihijatara i psihologa pomaže mladim Zadranima i Zadrankama koji, kako ističe, traže pomoć za najrazličitije vrste mentalnih oboljenja.


Ne možemo odgovoriti svim zahtjevma


– Od svih službi našega Zavoda, najveći nam je pritisak na Službu za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti. Imamo sve veći broj novih slučajeva, pogotovo na području mentalnog zdravlja, iako raspolažemo s tri ugovorena tima i nekoliko dodatnih.
No, to nam nije dovoljno jer je broj mladih koji traže pomoć psihijatra ili psihologa izuzetno velik, došlo je do znatnog porasta broja mladih s psihičkim problemima. Školovali smo dva psihijatra koji su, nažalost, otišli u bolnicu jer im ona pruža bolje uvjete rada i veću mogućnost zarade, a na njihova mjesta ne možemo dobiti gotove psihijatre.


Taj smo problem stoga morali riješiti na način da smo dvije umirovljene psihijatrice zaposlili na četiri sata kako bismo popunili Službu za mentalno zdravlje. Međutim, i uz sve to što smo napravili, situacija je takva da još uvijek ne možemo pokriti sve zahtjeve mladih koji nam dnevno dolaze u sve većem broju, ističe ravnatelj Zavoda, navodeći koliki broj psihijatara i psihologa imaju na raspolaganju u Zavodu za javno zdravstvo, što je i dalje nedostatno.


Foto: DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL


Tri ugovorena tima


– Ovo je problem u čitavoj Hrvatskoj, a Zadar je vodeći u državi po broju pruženih usluga u Sužbi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti. Imamo izuzetan tim psihijatra i psihologa koji su na raspolaganju mladima koji trebaju pomoć. Tu je dr. Belinda Vuksan, a na čelu Službe je dr. Stela Klepac Erstić. Iz Psihijatrijske bolnice Ugljan na određeni broj sati dolazi nam psihijatar dr. Vitomir Višić, a od Ministarstva zdravstva dobili smo odobrenje za rad umirovljene liječnice dr. Jasminke Jurišić Šango koja je radila u bolnici Ugljan te psihijatrice dr. Palmire Čveljo koja je vodila Odjel psihijatrije OB Zadar.


I ona je u mirovini te radi pola radnog vremena. U našem timu je i aktualni šef Psihijatrije dr. Boris Škifić te dr. Branka Damjanić, također liječnica s tog odjela. Tu su i naši psiholozi Dora Srdelić Ljubičić, Ana Bačić, Luka Gerić, Jelena Klarin, Sara Šimunov, Sara Rumenić, Gabrijela Martinović, sociologinja Ana Šare Glavan, educirana epidemiologinja Marija Pupić Bakrač te naše medicinske sestre. Imamo, dakle, dobru i educiranu ekipu koja je prošla i dodatne edukacije od četiri ili pet godina realitetne psihoterapije, pojašnjava dr. Škrgatić, napominjući kako, osim tri tima ugovorena s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, moraju ugovarati i dodatne timove.


Dr. Zoran Škrgatić, ravnatelj zadarskog Zavoda za javno zdravstvo, Foto: ZVONKO KUCELIN


Porast broja samoubojstava


– Unatoč ovolikom broju stručnjaka, potreba za pružanjem pomoći mladima izuzetno je velika. U društvu imamo niz negativnih događanja koja zahtijevaju intenzivnu pomoć i zato smo bili prisiljeni angažirati i psihijatrice koje su već otišle u mirovinu, ističe ravnatelj Škrgatić.


Naime, Zadarsku županiju posljednjih je mjeseci potresao veći broj samoubojstava, pa je uloga županijskog Zavoda za javno zdravstvo ovdje doista jako važna. Saznajemo da je kod mladih u Zadru povećana suicidalnost te da raste broj neuroza u djece i adolescenata koji im se iskazuju kroz depresiju, anksioznost, smetnje koncentracije, sniženo samopouzdanje i potištenost.


Foto: Arhiv ZL