Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

UKORAK S VREMENOM

Sve se više govori o održivom putovanju, o »eco friendly« turizmu

Autor: Nikolina Lucić

12.05.2023. 12:05
Sve se više govori o održivom putovanju, o »eco friendly« turizmu


U organizaciji Turističke zajednice Zadarske županije, a u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama i tvrtkom Quanarius d.o.o. za male je iznajmljivače s područja Zadarske županije održano sedam besplatnih edukacija i to od 8. do 10. svibnja 2023. godine.


Brojne radionice


Prva se radionica održala u Zadru, a bila je namijenjena direktorima lokalnih turističkih zajednica, kako bi se upoznali s razvojem novih podbrendova u Welcome programu što je i bila jedna od tema svih radionica. Istoga su dana održane radionice u Biogradu za područje turističkih zajednica Biograd, Sv. Filip i Jakov i Pakoštane, te u Gračacu. Uslijedile su radionice u Benkovcu za područje Turističke zajednice područja Ravni kotari i grada Obrovca, u Ninu za područje turističkih zajednica Nina, Zatona, Privlake, Vrsi i Vira, te u Preku za područje turističkih zajednica Preko, Kali, Kukljica, Pašman i Tkon održane u utorak, 9. svibnja. Posljednjeg dana, 10. svibnja, održane su radionice u Pagu za turističke zajednice Pag, Povljana i Kolan, a u Zadru za turističke zajednice Zadra, Sukošana, Bibinja, Ražanca, Starigrada Paklenice, Jasenica, Sali, Božave i Silbe, te za Turističku zajednicu područja Novigradsko more.


Novi podbrendovi sustava »Welcome«


Nastavak je to aktivnosti provođenja projekta »Welcome« Turističke zajednice Zadarske županije koji je pokrenut u 2015. godini, a zbog značaja i specifičnosti privatnog smještaja Zadarske županije te činjenice kako se povećanjem kvalitete smještaja u postojećim kapacitetima i podizanjem razine usluga mogu stvoriti preduvjeti za jačanje i produženje glavne sezone.
Na edukacijama predviđenim za sve zainteresirane iznajmljivače u županiji i obaveznim za članove kluba »Welcome« ukupno je sudjelovalo preko stotinu iznajmljivača, a predstavljen im je razvoj novih podbrendova u Welcome programu i to »Welcome Eco Friendly«, podbrend koji sadrži osnove obaveza koje slijede »zeleni plan« razvoja turizma, odnosno održivi razvoj, »Welcome B&B«, podbrend koji označava uslugu noćenja s doručkom koja spada u najtraženije usluge i »Welcome food taste&buy«, podbrend koji se odnosi na OPG, odnosno domaćinstva registrirana za proizvodnju hrane.


Ravni kotari su nadomak 300 vila i kuća za odmor mahom s bazenima


Sustav Turističke zajednice Zadarske županije kao pomoć domaćinima obiteljskog smještaja koristi jedini alat kojim raspolaže, a to je marketing turističkog proizvoda. Cilj programa »Welcome« je upravo taj da se diferencira ponuda odnosno da se jasno naglasi i od masovne ponude odijeli cjeloviti turistički proizvod – smještaj u domaćinstvu.


Pozicioniranje na tržištu


Kod ovakvog pozicioniranja smještaja u domaćinstvu potrebna je specijalizacija. U okviru projekta označavanja kvalitete (labelling) u obiteljskom smještaju Welcome određene specijalizacije su već promovirane i to »City«, »Rural«, »Family« i »Bike«. Ove »markice« imaju ulogu naglašavanja prednosti pojedinog smještaja koji se nalazi u ruralnom području, odnosno u urbanoj jezgri, koji je pogodan za odmor obitelji s malom djecom ili za aktivne turiste – cikloturiste.


– Pod utjecajem globalnih promjena turizam se mijenja i danas sve više govorimo o održivom turizmu, o održivom putovanju, o »eco friendly« turizmu. S obzirom na to da dvije trećine turističkih putnika preferira upravo ovakav način putovanja i smještaj, prirodno je da se i mi kao domaćini prilagodimo »eco friendly« standardima, kazala je Mihaela Kadija, direktorica županijskog TZ-a i zaključila kako su »upravo zato najavljene nove specijalizacije u »Welcome« klubu.