Utorak, 25. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Simbol grada

Gradski most danas slavi 61. rođendan

Autor: A.Š.

12.05.2023. 09:39
Gradski most danas slavi 61. rođendan

Foto: Marin Gospić/Arhiva ZLNa današnji dan, Gradski most u Zadru slavi svoj 61. rođendan. Gradski most jedan je od zadarskih najprepoznatljivih simbola, služi kao mjesto sastanaka, spaja mjesto, ali i ljude, a svakodnevni život bio bi nezamisliv bez njega. Luka je prvi put premošćena 20-ih godina 20. st mostom koji je bio otvoren čak i za promet motornih vozila, ali njegov moderni nasljednik, izgrađen nakon 2. svjetskog rata služi samo pješacima. Početkom šezdesetih godina 20. stoljeća, odlučeno je da će se graditi novi most, ovaj koji imamo danas. Ponton se uklonio 1961. a nekoliko mjeseci postojala su dva mosta, novi i stari.


Projektirao ga je zagrebački  inženjer Vojislav Draganić koji je projektirao i stari Maslenički i Most mladosti u Zagrebu. Ova 160 tona čelična konstrukcija, koja ima sedam nosivih stupova, je dugačka 152, a široka šest metara i namijenjena isključivo pješacima.


Mehanizam koji je radio samo jednom


Brojni građani okupili su se kako bi svjedočili svečanom trenutku otvaranja. Jedna od zanimljivosti koju mnogi možda ne znaju jest da most ima mehanizam za otvaranje koji se upotrijebio samo jednom, a to je bilo upravo tijekom puštanja u promet – i nikad više. Prema Diadori TV, jedan od stupova se nije mogao zabiti u tlo do predviđene dubine. Udario je u stijenu i malo skliznuo pa je povjerenstvo odlučilo da se most više ne otvara. U Domovinskom ratu most su zaobišla oštećenja. Tek neznatno renoviran čini najprometniji pješački prijelaz građana. Preko mosta se prelazi bez puno zastajkivanja – zadarsko je nepisano pravilo. Za turiste pak to pravilo ne vrijedi.
Most je prošle godine proslavio svoju jubilarnu godišnjicu, a tim je povodom bilo organizirano mnoštvo aktivnosti. Najmlađi Zadrani na mostu su ostavili svoje crteže, mali triatlonci pretrčali su preko mosta, a povodom 60. godišnjice dvorištu palače Cedulin postavljena je izložba fotografija mosta iz arhive Narodnog muzeja Zadar, novih podmorskih fotografija koju su za ovu prigodu izradili članovi Ronilačkog kluba KPA Zadar Marija Velimir, Toni Števanja i Šime Fatović te zadarskih fotografa Marina Gospića, Zvonka Kucelina, Bojana Bogdanića i Tomija Burčula.


Foto: Luka Jeličić