Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Za sve zainteresirane

Sutra na Sveučilištu drugi Maslinarski četvrtak

Autor: Zadarski list

07.12.2022. 11:31
Sutra na Sveučilištu drugi Maslinarski četvrtak


Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru nastavlja s programom Maslinarski četvrtak koji obrađuje aktualne teme iz maslinarstva. Drugi po redu Maslinarski četvrtak održat će se u suradnji s Odjelom za zdravstvene studije i Sveučilišnom knjižnicom, 8. prosinca 2022. u 18:00 h u zgradi DHM-a, u dvorani Citadela.


Predavanje je namijenjeno svima onima koji žele proširiti znanje o zdravstvenim vrijednostima maslinovog ulja i važnosti lista masline u proizvodnji ekstra djevičanskog maslinovog ulja.


Prvo predavanje pod naslovom „Nutritivna i zdravstvena vrijednost maslinovog ulja“ prof. dr. sc. Marijane Matek Sarić s Odjela za zdravstvene studije obuhvatilo je važnost masti koje su uz ugljikohidrate najvažniji izvor energije.
Drugo predavanje pod naslovom „Važnost lista masline za sintezu maslinovog ulja u plodu“ održat će dr. sc. Šime Marcelić s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu. U listu masline sintetiziraju se šećeri i ostale aktivne tvari koje se koriste kao energija za stvaranje ulja u plodu masline. U svim fazama rasta i razvoja ploda može doći do oštećenja i gubitka lisne mase, stoga je maslinarima važno ukazati na uzroke koji dovode do gubitka lista. Jedan je od važnih razloga pojava gljivičnih oboljenja na listu, poput paunova oka te napad štetnika. O preventivnim metodama koje nepoželjni utjecaj na maslinu mogu svesti na minimum bit će riječi na  samom predavanju.


Na drugom Maslinarskom četvrtku gostuje klapa Griblja iz Bibinja i Šime Krešimir Zeko, student Odjela za klasičnu filologiju, koji će čitati tekst na latinskom jeziku o patvorenju liburnskog maslinovog ulja. Moderatorica večeri je Jelena Rušev Mogilevskij.