Petak, 23. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bez pirotehnike

Sukošanci u novu godinu ulaze bez vatrometa

Autor: Nikolina Lucić

29.12.2022. 13:02
Sukošanci u novu godinu ulaze bez vatrometa

Foto: PixabayNakon što je Udruga Prijatelji životinja Grad Zagreb pozvala da ove godine odustane od velikog vatrometa u novogodišnjoj noći, doznali smo da je Općina Sukošan na podužem popisu mjesta i gradova, koji ove godine u novu neće ući s velikim vatrometom.


Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan nam je u kratkom razgovoru potvrdio da Općina nema tradiciju novogodišnjeg vatrometa.


– Bez obzira na to, slažem se s inicijativom udruge Prijatelji životinja, jer je prekomjerna i nepažljiva upotreba pirotehničkih sredstava u blagdansko vrijeme problem s kojim se nosimo već duži niz godina. Pametna je ideja novac koji bi lokalne samouprave potrošile na nabavku pirotehnike utrošiti u neke druge, povoljnije svrhe, poručio je Martinac.
Ove godine će više hrvatskih gradova slaviti Novu godinu bez vatrometa, navode Prijatelji životinja. Među njima su Zagreb, Labin, Rovinj, Čazma, Opatija, Samobor, Rijeka, Pula, Cres, Zabok, Sukošan, Lovran, Gornja Stubica, Novigrad, Duga Resa, Oroslavje, Varaždin, Osijek, Poreč, Požega i Đurđevac. Prvi od gradova koji su donijeli ovu odluku je Rijeka, koji su svoju odluku opravdali negativnim posljedicama vatrometa na životinje i okoliš, odnosno činjenicom da upotreba pirotehničkih sredstava može ostaviti dugotrajne posljedice na životinje, te pozivom da se novogodišnje slavlje održi u skladu s modernim ekološkim standardima.