Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Novogodišnja odluka

U Zagrebu vatromet još ove godine, a od sljedeće ide alternativa

Autor: Hina

29.12.2022. 11:20
U Zagrebu vatromet još ove godine, a od sljedeće ide alternativa

Foto: PixabayOvogodišnji novogodišnji vatromet u Zagrebu mogao bi biti posljednji jer su iz Ureda gradonačelnika na zamolbu Prijatelja životinja da se odustane od vatrometa, koji loše utječe na životinje, ljude i okoliš, odgovorili kako će za iduću godinu razmotriti alternatvne opcije.


Prijatelji životinja su početkom prosinca poslali zamolbu Gradu Zagrebu i gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću da se ozbiljno razmisli o pronalaženju alternativa tradicionalnom vatrometu u novogodišnjoj noći.


Zvuk vatrometa i eksplozija može izazvati kod životinja stanje šoka i izazvati ekstremni stres. Također smeta ljudima osjetljivima na buku, ponajviše onima s PTSP-om, a može pridonijeti i zagađenju zraka jer ispušta visoke razine ugljičnog dioksida. “Kako i sam Zagreb tijekom zimskih mjeseci bilježi veliko onečišćenje zraka, ispucavanje pirotehnike to stanje samo još pogoršava”, istaknuli su u dopisu Prijatelji životinja.
Iz Ureda gradonačelnika su odgovorili kako su svjesni da vatromet ima negativne posljedice na zagađenje okoliša, uznemirava ljude i utječe na respiratorne i kardiovaskularne probleme, te da naročito izaziva panični strah i stres kućnim ljubimcima kao i slobodnim životinjama, posebno pticama.


Također, svake godine tijekom proslava radi snažnih eksplozija vatrometa veliki broj kućnih ljubimaca panično bježi od svojih vlasnika, a hitne veterinarske ambulante zaprimaju velik broj životinja.


“U skladu sa tim ćemo iduće godine poduzeti sve potrebne radnje. Nažalost, ove godine će se održati vatromet radi već provedenog postupka javne nabave, međutim imat ćemo navedeno u vidu tijekom organizacije dočeka slijedeće godine, te razmotriti opcije alternativnih tihih vatrometa prihvatljivih za kućne ljubimce”, poručili su iz Grada Zagreba.


Ove su godine brojni hrvatski gradovi odustali od vatrometa u novogodišnjem slavlju – Rijeka, Osijek, Varaždin, Pula, Rovinj, Labin, Čazma, Cres, Mali Lošinj, Opatija, Poreč, Samobor, Zabok…