Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Budite suosjećajni!

Prijatelji životinja pozivaju na odbacivanje vatrometa za Novu godinu

Autor: Hina

12.12.2022. 12:55
Prijatelji životinja pozivaju na odbacivanje vatrometa za Novu godinu

Foto: iStock

Svake godine životinje pretrpe ozljede ili smrt zbog glasne buke izazvane vatrometom Prijatelji životinja pozvali su u ponedjeljak hrvatske gradove i općine, kao i građane, da po uzoru na Čazmu i Rovinj odbace vatromete za novogodišnje slavlje kako bi zaštitili životinje, ljude i okoliš od negativnih posljedica buke i zagađenja.


Svake godine životinje pretrpe ozljede ili smrt zbog glasne buke izazvane vatrometom, koja kod životinja može rezultirati stanjem šoka i izazvati ekstremni stres, a s time se teško nose i bolesni i osjetljivi ljudi.


Vatromet ispušta i visoke razine štetnih plinova, a tragovi zagađenja ostaju u vodi i tlu.
Iz udruge podsjećaju i na prošlogodišnji požar u Zagrebu izazvan vatrometom na krovu nebodera tijekom proslave Nove godine.


Prijatelji životinja pozivaju gradove i općine da umjesto organiziranja vatrometa i uporabe bilo kakvih bučnih pirotehničkih sredstava za Novu godinu organiziraju proslave koje ne uzrokuju buku, eksplozije i zagađenje okoliša. Pozitivni primjeri su Čazma i Rovinj, koji će za novogodišnju proslavu imati laserski show.


„Svjesni smo činjenice da je nebo u novogodišnjoj noći prepuno vatrometa, a ta silna buka jako smeta životinjama. Iz raznih udruga za zaštitu okoliša upozoravaju kako bismo trebali potražiti ekološki prihvatljiviju alternativu. Ove smo godine odlučili slijediti primjer većine europskih gradova i isprobati nešto novo, a to je laserski show.“ rekao je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak.


Prijatelji životinja pozivaju i građane da ne kupuju i ne koriste nikakvu pirotehniku, što uključuje i vatromet, te podsjećaju kako je uporaba petardi i redenika u potpunosti zabranjena tijekom čitave godine.


Danas ima puno ekološki boljih izbora i vatrometi nisu nužni kako bi se obilježio novogodišnje slavlje. Vjerujemo da građani to znaju prepoznati i da će takvih pozitivnih primjera biti sve više“, poručuju iz udruge.