Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

-1 C°

S četiri milijuna kuna

Strukovnoj školi Županija će pomoći u nastavku projekta

Autor:

10.11.2022. 15:15
Strukovnoj školi Županija će pomoći u nastavku projekta

Foto: Arif SitnicaStrukovna škola Vice Vlatkovića nema dovoljno novca za dovršetak kapitalnog projekta izgradnje nove automehatroničarske radionice, nabave specijalizirane opreme za školske radionice i laboratorije, a razlog tome je veliko povećanje cijena i u građevini, a posebno u opremi.


– Kada se planirao i prijavljivao projekt prije tri godine, bilo je to razdoblje prije pandemije i prije agresije Rusije na Ukrajinu. Od tada su cijene porasle u svim segmentima, a u nekim i drastično i jednostavno manjka 4 milijuna kuna za dovršetak kompletnog projekta. Bojao sam se kako će te cijene biti čak i veće. Kako smo već proveli sve potrebne nabave postavilo se pitanje odustati od projekta, što bi bila ogromna šteta ili se obratiti za pomoć Županiji kao osnivaču. Odlučili smo se za ovo drugo, priča Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića.


Zadarska županija odobrit će školi kredit od četiri milijuna kuna, kojim će se spriječiti da u pitanje dođe cijeli projekt Regionalnog centra kompetentnosti, vrijedan šezdesetak milijuna kuna, a o tome će se odlučivati već na sljedećoj sjednici Županijske skupštine.
Za izgradnju radionice nedostaje 270 tisuća kuna, za uređenje pristupa radionici 385 tisuća, a najveća stavka je nabava opreme za radionicu što iznosi 2,7 milijuna kuna.


– Nije se samo naša škola susrela s ovim problemom, on je zajednički i ostalim školama, a nekima nedostaju i veći iznosi. Zahvalni smo našem osnivaču, Županiji što su nam izašli u susret jer je riječ o važnom i vrijednom projektu, dodao je Tomčić.


Rate kredita u iznosu od 200 tisuća kuna svaka tri mjeseca otplaćivat će se iz županijskog proračuna i tako sljedećih pet godina.


U novoj zgradi u prizemlju bit će smještena automehatroničarska radionica u kojoj će biti radionice za servisiranje motornih vozila i učionice za nastavu. Na katu je planiran kabinet za automehatroniku i robotiku. Osim u opremu za automehatroniku sredstva u sklopu projekta uložit će se u CNC strojeve, Industriju 4.0, robotiku, Instalacije vode i grijanja, a sve s ciljem da učenici bolje usavrše znanja i vještine za sve deficitarnija zanimanja koja su jako tražena na tržištu rada.


– Zgrada je izvana gotova, iznutra se uređuju podovi, rade se instalacije i sve ide svojim tokom. Predviđeno je da kompletna oprema bude instalirana u travnju sljedeće godine. Mi smo opremu naručili, ali određeni dio ćemo morati čekati, također zbog kretanja na tržištu. Već je dio opreme stigao, računala na primjer, a većinu opreme očekujemo u siječnju i veljači, rekao je ravnatelj Tomčić.