Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Partneri u projektu

Učenicima Tehničke škole stigla oprema vrijedna 800 tisuća kuna

Autor:

08.11.2022. 14:34
Učenicima Tehničke škole stigla oprema vrijedna 800 tisuća kuna

Foto: Arif SitnicaU sklopu projekta »Bolji uvjeti za učenje kroz rad« u zadarskoj Tehničkoj školi nabavljeni su uređaji iz područja robotike, automatike i stroj za kemijsku analizu metala što će poboljšati uvjete za učenje i rad učenicima. Vrijednost opreme je 800 tisuća kuna, a riječ je o bespovratnim europskim sredstvima. Tehnička škola jedan je od partnera u projektu »Bolji uvjeti za učenje kroz rad – Unaprjeđenje infrastrukture Strukovne škole Vice Vlatkovića – Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru strojarstva« te je nabava nove opreme za škole jedna od aktivnosti projekta.


Nedostatak kadra


– Naša škola je uz Strukovnu školu Vice Vlatkovića partner u dva projekta, »Budi spreman i kompetenatn« i »Bolji uvjeti za učenje kroz rad« putem kojeg je stigla nova oprema, 32 računala, po 16 za robotiku i isto toliko za automatiku. Također smo nabavili uređaj za kemijsku analizu metala, a to je zamišljeno da male ili veće tvrtke koje se bave industrijom, donesu materijale da se utvrdi njihov sastav. To se prije radilo, dok je Zadar bio industrijski jak, nadamo se kako će ponovno to biti. No, najvažnije je učenicima steći znanje, izjavio je Denis Prusac, ravnatelj zadarske Tehničke škole te dodao kako će opremu paralelno koristiti i učenici Strukovne škole, smjera tehničar za računarstvo.


Većinu opreme učenici već koriste u nastavi, a nova oprema svakako će doprinijeti kvalitetnijem obrazovanju. Učenje na suvremenoj opremi učenike će bolje pripremiti za buduća zanimanja te će njihovi rezultati biti bolji.

– U nastavku ovog projekta očekujemo izgradnju nove školske zgrade gdje će se u jednom dijelu održavati nastava učenike smjera tehničar za mehatroniku. U osam godina koliko sam ravnatelj nabavili smo više od 150 novih računala, dosta opreme, nećemo je imati gdje ni staviti, rekao je Prusac.


Osvrnuo se međutim, na jedan gorući problem, a taj je nedostatak djelatnika, posebice iz smjerova strojarstva, elektrotehnike, fizike, matematike, građevine… Problem s kojim se suočavaju gotovo sve škole u Hrvatskoj, a koji je prisutan već godinama.


– Oprema, čak i najsuvremenija ne znači ništa kada nemamo kadar, djelatnike koji djecu mogu naučiti, mišljenja je ravnatelj Prusac.


Vrijednost projekta 30 milijuna kuna


Tehničku školu pohađa 430 učenika, a da joj popularnost raste dokaz je kako već godinama u prvom upisnom krugu popune sva mjesta.


– Kod nas su bodovni pragovi u rangu opće i jezične gimnazije, upisujemo odlične i vrlo dobre učenike i taj trend se znatno promijenio u odnosu na prije 10-ak godina kada Tehnička škola nije bila previše popularna i kada se tražio znatno manji bodovni prag za upis, istaknuo je Prusac.


Nositelj projekta »Bolji uvjeti za učenje kroz rad – Unaprjeđenje infrastrukture Strukovne škole Vice Vlatkovića – Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru strojarstva« je Strukovna škola Vice Vlatkovića iz Zadra, a partneri na projektu su Zadarska županija, Tehnička škola Zadar, Tehnička škola Rijeka, Industrijsko-obrtnička škola Pula te Srednja škola Biograd na Moru.


Ukupna vrijednost projekta iznosi 29.965.321.15 kn, a financiran je 100%-tnim intenzitetom iz Europskog fonda za regionalni razvoj Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Razdoblje provedbe projekta je od 24. rujna 2018. do 24. travnja 2023. godine.


Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA pruža tehničku pomoć u provedbi projekta što je omogućeno kroz projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz kojim se financira rad djelatnika Agencije, pa usluge provedbe projekta i ranije pripreme, ne stvaraju financijski teret za korisnika i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.


Denis Prusac, ravnatelj zadarske Tehničke škole