Utorak, 27. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Popularizacija povijesti

Starigradski osnovci posjetili arheološki lokalitet na Malom Libinju

Autor: Toni Perinić

22.11.2022. 11:39
Starigradski osnovci posjetili arheološki lokalitet na Malom Libinju

Foto: OŠ StarigradKao i prethodnih godina i za ovu školsku godinu nastavnici Osnovne škole Starigrad osmislili su cijeli niz zanimljivih projekata koje će provoditi sa svojim učenicima. Cilj projekata je istraživanje, predstavljanje i popularizacija bogate povijesti te kulturno-povijesnih znamenitosti zavičaja.


Tako su učenici od petog do osmog razreda, u pratnji učitelja povijesti Gorana Vidaića i koordinatorice projekta Arheološki susreti u školama, Martine Čavić, posjetili arheološki lokalitet na Malom Libinju na Velebitu.


Voditeljica je starigradskim osnovnoškolcima uime Arheološkog muzeja Zadar bila arheologinja Morana Vuković, koja je ujedno i voditeljica istraživanja na spomenutom lokalitetu. Učenici su tako iz prve ruke imali priliku saznati više o načinu istraživanja lokaliteta, a prema riječima ravnateljice škole Jadranke Marasović, učenici su istraživanjima pristupili ozbiljno i zainteresirano.
– Prilikom ove terenske nastave učenici su se pobliže upoznali s prapovijesnom Gradinom Kneževići u čijoj neposrednoj blizini se nalazi groblje te nekoliko grobnih gomila. S obzirom na to da arheolozi zadarskog muzeja upravo provode istraživanja na tom području, djeca su nastavu odradila kao svojevrsni arheolozi – asistenti, upoznajući se tom prilikom s načinima iskapanja arheoloških lokaliteta, alatima te dokumentacijom koju je potrebno voditi za vrijeme istraživanja, a zainteresirane glavice su imale i mnogobrojna zanimljiva pitanja te pretpostavke, kazala je ravnateljica, napominjući kako je izrazito zadovoljna drugačijim pristupom poučavanja te suradnjom s lokalnom zajednicom.


– Posebno se zahvaljujem ravnateljici NP-a Paklenica Nataliji Andačić i članovima HGSS-a Frani Špalju i Filipu Bachu što su omogućili da naši učenici realiziraju planiranu terensku nastavu, kazala je Marasović.