ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Škrgatić: Niti su mi godine teret, niti mladima zauzimam mjesto

Autor: Marina Vlakić

31.05.2023. 13:47
Škrgatić: Niti su mi godine teret, niti mladima zauzimam mjesto


Zoran Škrgatić u 67. godini dobio je još jedan mandat ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo. Ova važna funkcija povjerena mu je jednoglasnom odlukom Upravnog vijeća koje je ocijenilo da će Škrgatić najbolje voditi ovu županijsku ustanovu. Naime, novi-stari ravnatelj po struci je psihijatar, a upravo je Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti zadarskog Zavoda jedna od najboljih u Hrvatskoj, kao i niz drugih službi koje su dobile međunarodno priznanje kroz rad i s uglednim američkim tvrtkama.


S obzirom na to da je, unatoč izvrsnim rezultatima, u dijelu javnosti prozvan zbog prihvaćanja novog mandata u 67. godini, za naš je list otvoreno razgovarao o tome i situaciji u Zavodu, napominjući kako su jedini razlog novog imenovanja – rezultati rada.


– Niti su mi godine teret, niti mladima zauzimam mjesto. Izabran sam jer mi je zakon omogućio da se kandidiram za još jedan četverogodišnji mandat. Očito je da je Uprava zadovoljna mojim radom s obzirom na to da sam dobio povjerenje svih članova Upravnog vijeća, a to ću svakako opravdati svojim daljnjim radom.
Zadatak mi je sada dalje razvijati sve službe, osobito u onom dijelu u kojem imamo velik pritisak, a to je Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti. Tu je i naša Služba za školsku i adolescentnu medicinu koja i inače u Hrvatskoj danas ima velik problem zbog nedostatka liječnika koji ne žele ovu vrstu specijalizacije uz one daleko atraktivnije u bolnici.


Školska medicina zbog toga ostaje bez liječnika, a mi smo imali sreću da smo nedavno dobili specijalizanticu školske medicine, što nam je jako pomoglo jer nam je liječnica otišla na bolovanje, pojašnjava Škrgatić.Opremili sve službe


Kvalitetan rad s mladima i općenito građanima omogućio im je i prostor na drugom katu Poliklinike u koji su, nakon puno godina čekanja, konačno ušli i opremili sve službe. Kako bi adolescentima pružili što bolju pomoć, otvorili su i službe za školsku medicinu u gradovima Benkovcu i Biogradu.


– Radimo na način da naši liječnici i medicinske sestre obilaze čitavo područje županije, a timovi su nam sada prvi put objedinjeni u ovom prostoru u kojemu, zbog njegove funkcionalnosti, možemo pružiti puno više usluga. U novom prostoru Poliklinike je i naša Služba za epidemiologiju koja je u vrijeme pandemije koronavirusa odigrala veliku ulogu, a imali smo sreću i da smo ove godine naš tim popunili sa specijalizanticom epidemiologije.


Tu je i Služba za ekologiju koja je u vrhu Hrvatske i u koju puno ulažemo i ulagat ćemo i dalje. No, trebali bismo na raspolaganju imati i jedan brod s obzirom da su sadašnjem motori istrošeni, a ova nam služba sudjeluje u nizu projekata. Brodom smo pokrivali ne samo naš arhipelag, već i sudjelovali u brojnim projektima od slovenske do crnogorske granice.


Međutim, za kupnju novog broda nemamo novca, pa smo mislili barem kupiti nove motore, čime bismo zapravo dobili novi brod, ali sa znatno manjim iznosom, kaže Škrgatić, ističući važnost ekologije zbog sve veće prisutnosti plastike koja je postala globalni problem.


Referentni centar za Južnu Europu


– Mikroplastika je nešto o čemu se već godinama govori kao o nečem prijetećem za zdravlje ljudi, a da bi naš Zavod ušao na to tržište trebali bismo za nabavku aparature i dobivanje ovlaštenja uložiti 331.807 eura ili 2,5 milijuna kuna. Nadam se da će se sredstva osigurati te da ćemo moći konkurirati i u tim poslovima.Podržavamo i školujemo naše djelatnike te i u ovom trenutku u svim službama imamo ljude na školovanju, pojašnjava ravnatelj, dodajući i jedan podatak iz rada ustanove koji ih izdvaja iz svih ostalih ovog tipa u Hrvatskoj.


Naime, Služba za mikrobiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo prva je u Hrvatskoj koja je dobila akreditaciju kada ih je jedna američka tvrtka odabrala kao referentni centar za edukaciju čak 14 zemalja Južne Europe. Velik je to uspjeh Zavoda te dovoljno govori o kvaliteti njihova rada.


Ponosan na svoje djelatnike


– Na to sam posebno ponosan jer je upravo to najbolji pokazatelj rada mojih djelatnika, a u tom smislu svakako treba spomenuti i našu Službu za javno zdravstvo s dva tima koja zaista vrhunski rade. Očekujem još i proširenje mreže djelatnika u Službi za mentalno zdravlje i ovisnosti, s obzirom da smo uz podršku Županije krenuli sa zahtjevima prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Ministarstvu zdravstva.


Naime, velik nam je problem limit Službe za mikrobiologiju s obzirom da pružamo toliko usluga da smo već prošle godine ovaj limit probili za 238.901 euro, odnosno 1.800.000 kuna, što smo uglavnom potrošili na materijale. Ne dobivamo ni lipe od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iako s njima imamo ugovor na oko 10,5 milijuna kuna, ali smo zbog probijanja limita ipak izgubili ovih 238.901 eura, što je velik teret za Zavod.


No, isti problem imaju i drugi zavodi u Hrvatskoj te sada pregovaramo s direkcijom HZZO-a jer bismo spomenutom svotom jako puno toga mogli napraviti u prostoru, opremi i ljudstvu. Stoga na kraju mogu reći da naših 150 djelatnika doista predano i kvalitetno rade te se jako ponosim njima, poručuje na kraju ravnatelj Škrgatić.