Subota, 25. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

VLAJTERNATIVA FESTIVAL

Sedam kvalitetnih bendova u Benkovcu "zapalilo" publiku

Autor: Robert Hrkać

17.08.2023. 16:33
Sedam kvalitetnih bendova u Benkovcu

Foto: Luka JeličićProteklog vikenda je održan dvanaesti po redu Vlajternativa festival, koji je ponovno privukao brojne posjetitelje u Benkovac. Sedam kvalitetnih bendova – Paraf i Speedclaw iz Rijeke, Disbaja, Home Conflict i Flesh iz Zagreba, Hram iz Šibenika i Buzzsaw iz Splita je »zapalilo« publiku iz cijele Hrvatske. Predsjednica udruge Vlajter-ego Dunja Gusić nam je podijelila svoje dojmove s netom završenog festivala.


Foto: Luka Jeličić


Srce na pozornici


– Malo je reći da smo oduševljeni ovogodišnjim festivalom, koji je potpuno nadmašio naša očekivanja. I dalje smo, nakon 12 godina održavanja festivala, još uvijek skromni u tim očekivanjima, ali pokazalo se da nema mjesta skromnosti kad je Vlajternativa u pitanju. Odaziv publike je bio najveći dosad, a povratne reakcije bendova su izuzetne. Nižu se samo lijepe riječi koje daju snagu da se Vlajternativa i dalje održava. Također, reakcije portala su i više nego pozitivne, a svaka dobra riječ nam je veliki vjetar u leđa, rekla je Gusić.


Na pitanje koji je bend najviše osvojio publiku, Gusić kaže.
– ‘Paraf’ je bilo najpoznatije i najiščekivanije ime ovogodišnjeg festivala, pa bih rekla da su oni publici najviše ‘legli’. No, ono što je nama još draže kao organizatorima je kad publika prepozna neko novo i mlado ime na sceni. Ovogodišnje iznenađenje je bio bend Hram, budući da nismo dosad imali iskustva s hip-hop bendovima. Mladi bend Buzzsaw je zatvorio Vlajternativu na najbolji način, a radi se o mladim dečkima koji su ‘ostavili srce’ na pozornici, istaknula je Gusić, koja se dotaknula i samih početaka festivala.


– Vlajternativa je nastala kao svojevrsni pokret otpora i pretvorila se u nešto više od samog glazbenog festivala. Svi festivali na našoj obali su manje-više isti. Isti izvođači i bendovi se ponavljaju i samo se sele s jednog mjesta u drugo. Smatram da je Benkovac jedini grad u Dalmaciji koji odskače što se tiče festivalske ponude. Iako i Benkovac ima sličnu ponudu kao i ostali gradovi što se tiče službenog programa ljetne ponude, ima Vlajternativu koja spašava od te monotonosti, govori Gusić.


Foto: Luka Jeličić


»Turneja« dokumentarca


O Vlajternativi je nedavno snimljen dokumentarac, koji će uskoro biti dostupan na YouTubeu.


– Dokumentarac je sa snimanjem počeo 2019., a prošle godine je krenuo na svoju turneju i premijere po čitavoj Hrvatskoj. Prvo prikazivanje dokumentarca je bilo u Benkovcu, pa su onda uslijedili Šibenik, Rijeka, Pula, Zadar, Zagreb, Osijek… Ono što nam ostaje u lijepoj uspomeni je činjenica da je napunio Kuću umjetnosti Arsen. Iza filma stoji multimedijalni umjetnik Ante Storić, kome smo se obratili kada smo čuli da snima dokumentarce o sličnim pričama kao što su naše, i s njim smo se odlično povezali i spojili. Film traje sat vremena i na najbolji način prikazuje sam Benkovac i nas kao skupinu ljudi koji nešto žele napraviti u svom gradu i na nezavisnoj alternativnoj sceni, objasnila je Gusić, koja se zahvalila i institucijama na podršci.


– Ove je godine Vlajternativu prepoznalo Ministarstvo kulture što nam je posebno drago, jer smo se prvi put javili na natječaj. Također, festival su podržali i Zadarska županije, Grad Benkovac, ZAMP i Hrvatsko društvo skladatelja. Mislimo da je vrijeme da lokalne institucije prepoznaju koliko je Vlajternativa festival važan za sam Benkovac i prepoznatljivost grada iz kulturne perspektive, zaključuje Gusić.


Foto: Luka Jeličić