ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Dubinske promjene

SDP predložio mjere za spašavanje primarne zdravstvene zaštite

Autor: Matea Guzalić

18.09.2023. 21:23
SDP predložio mjere za spašavanje primarne zdravstvene zaštite

Foto: Arif SitnicaČlanica Predsjedništva SDP-a i psihijatrica Sara Medved i predsjednik SDP-a Zadarske županije Jure Zubčić naglasili su u ponedjeljak na konferenciji za medije nužnost dubinskih promjena u zdravstvenoj zaštiti. Sustav primarne zdravstvene zaštite je pred kolapsom na nacionalnoj i na županijskoj razini, stoga su predstavili nacionalni stranački program zdravstvene zaštite, kao i prijedloge specifične za Zadarsku županiju.


– Pitanje primarne zdravstvene zaštite je nešto što je već dugo izvan fokusa našeg političkog narativa, a mi u SDP-u to želimo vratiti. Primarna zdravstvena zaštita je prvi korak gdje će se svi obratiti za zdravstvenu pomoć i uslugu, a osam od deset puta kada se javimo doktoru opće prakse moramo sve naše zdravstvene potrebe zadovoljiti upravo u tim ambulantama. Dakle, u samo 20 posto slučajeva mi bi zdravstvenu uslugu trebali tražiti u nekim drugim razinama zdravstvene zaštite, a to znači da moramo kapacitete i usluge koji su unutar naših domova zdravlja značajno proširivati. Vjerujem da neki imaju dobra iskustva s liječnicima obiteljske medicine, ali vjerujem da neki imaju i iznimno loša iskustva, teško se dolazi do njih, ne javljaju se na pozive, ne mogu se dobiti informacije preko telefona, za sve se dobiva uputnica za bolnicu, i tako dalje. Upravo ovo moramo promijeniti, započela je Medved dodajući da bi se županije trebale puno više brinuti za funkcionalnost primarne zdravstvene zaštite.


Nedostaje adekvatna kontrola listi čekanja


– Domovi zdravlja su iznimno važni za zdravlje populacije i njima upravlja županija koja je upravo zato i odgovorna za njihov rad. U prosjeku, hrvatski građanin jednom do tri puta mjesečno posjeti liječnika obiteljske medicine, s time da su posjete češće ukoliko je osoba starija, nezaposlena ili ima niža primanja i ukoliko je nižeg obrazovnog stupnja, sve to ih stavlja u jednu iznimno ranjivu populaciju. Prihodi HZZO-a nikad nisu bili veći, a obujam usluga koje mi dobivamo se smanjuje. Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti uvodi puno promjena, ali nam zapravo daje jasnu poruku da Ministarstvo uopće ne planira adekvatno kontrolirati financije u zdravstvu ili liste čekanja, istaknula je Medved dodajući da je SDP-ova vizija da svaki građanin Republike Hrvatske može pravovremeno dobiti zdravstvenu uslugu kod liječnika obiteljske prakse i u svom domu zdravlja, dakle kod liječnika kojega poznaje.
Zadarska županija suočava se s problemom starosne dobi liječnika, od 96 liječnika obiteljske medicine koji su u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, njih 43 je starije od 60 godina, a trenutačno je na specijalizaciji iz ove grane medicine samo 11 liječnika, a kako kaže Zubčić, to se zove neplaniranje sustava.


Treba nagrađivati liječnike


– Problem starosne dobi liječnika ukazuje na neplaniranje sustava i zbog toga smatramo da trebamo predložiti neke mjere. Prva mjera je povećati dostupnost zdravstvene zaštite na otocima te u ruralnim krajevima Zadarske županije. To podrazumijeva i bolje planiranje sustava, a raspisivanje natječaja za specijalizaciju mora biti puno kvalitetnije. Još jedan od ciljeva je smanjiti pritisak na Opću bolnicu Zadar koja je pred kadrovskim kolapsom, a urušavanje primarne zdravstvene zaštite će samo brže dovesti do sve većih problema. Zatim, treba bolje povezati sustav primarne zdravstvene zaštite i drugih javnih sektora u svrhu prevencije, a svakako treba i nagrađivati liječnike koji provode preventivne preglede kako bi se sustavno smanjio trošak u zdravstvu, objasnio je županijski vijećnik te dodao kako su poboljšanje uvjeta, nabava opreme i edukacija jedne od najvažnijih mjera.


– Nadalje, želimo poboljšati uvjete za sve zaposlene u sustavu primarne zdravstvene zaštite, trenutačno liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti imaju duplo manja primanja nego liječnici u Općoj bolnici Zadar. Posljednja mjera je nabava medicinske opreme i edukacija liječnika. Pedijatri nisu odlazili samo zbog plaće, već i zbog sustava kojim se ne upravlja. Primjerice, bilo koji prijedlog koji je došao od zaposlenih liječnika i liječnica iz Doma zdravlja je kod ravnateljice naišao na odbijanje. Dakle, nama se i dalje događa tiha privatizacija zdravstva, a dolazi i do nekih zloupotreba sustava kojima treba stati na kraj, zaključio je Zubčić.