Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

pusta obećanja grada

Rješenje gorućeg problema za Svjetlo - opet odgođeno

Autor: Matea Guzalić

21.02.2024. 12:18
Rješenje gorućeg problema za Svjetlo - opet odgođeno

Foto: Udruga SvjetloNakon pustog obećanja da će problem nedostatka adekvatnog prostora za rad Udruge Svjetlo biti riješen do 15. veljače, Grad Zadar i dalje nije napravio konkretni korak prema rješenju. Umjesto očekivane podrške, čini se da se problemi udruge guraju pod tepih, dok se vrijeme nepovratno gubi.


Nakon nekoliko odgoda, ovog se utorka konačno održao »finalni sastanak« na kojem se trebalo utvrditi može li se u veliki prostor na Voštarnici ispod Pet nebodera, koji je donedavno služio Centru 112, smjestiti ova udruga. Trebalo je procijeniti mogu li se ukloniti neke građevinske barijere te može li se izgraditi podizna rampa, međutim, konačno se rješenje ponovno odgodilo na idući tjedan.


Kako ističe Iva Župan, voditeljica Udruge Svjetlo, to je gubljenje vremena.
– Vrijeme nam izmiče, umjesto da se ovih dana napokon pronašlo rješenje i da je došlo do potpisivanja ugovora. Gradska uprava ima puno posla, no ukoliko se mi ugasimo, naši korisnici više nemaju gdje, to je ogroman problem na temelju kojeg treba postaviti prioritete, izjavila je Župan osvrnuvši se na posljednji predloženi prostor.


– Riječ je o prostoru iza Pet nebodera koji ima potencijal, puno bolje izgleda unutra nego izvana. Nalazi se u suterenu, no bez obzira na to je dobro osvijetljen i nije vlažan. Najveći problem je što je nepristupačan osobama s invaliditetom, ima četrnaest stepenica.


Mora se napraviti podizna platforma, kao i platforma do te podizne, i tako dalje. Obećali su nam da će se to sve riješiti i napraviti, no nikako da se konačno dođe do rješenja. Ovo sve predugo traje, kazala je Župan dodajući da su iz Grada kazali kako će do konačnog rješenja doći kroz tjedan dana.


Podsjetimo, Udruga Svjetlo, koja već 24 godine pruža poludnevni boravak za osobe s intelektualnim teškoćama u Zadru. Od 1999. godine djeluju u prostorijama Caritasa, no njihova zgrada ne postoji u katastru, već samo parcela, stoga ne mogu ishodovati potrebne dozvole kako bi se uskladili s novim pravilnikom licence za pružanje socijalnih usluga.


Bez dobivanja potrebne dokumentacije za licencu, Udruga će izgubiti financijsku podršku Ministarstva, koja im je ključna za rad. Dodatan je problem što je njihova zgrada predviđena za rušenje kako bi se na tom mjestu izgradio sveučilišni kampus.


Ako se problem ne riješi, tridesetak odraslih korisnika s mentalnom retardacijom i autizmom moglo bi ostati bez potrebne pomoći.