Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

ISPODPROSJEČNA PRIMANJA

Radnici Luke Zadar najavljuju štrajk

Autor: Goran Šimunov

21.10.2023. 10:51
Radnici Luke Zadar najavljuju štrajk

Foto: ARHIVA ZLRadnici tvrtke Luka Zadar vrlo vjerojatno će uskoro stupiti u štrajk zbog toga što uprava tvrtke odbija zahtjev podružnice Sindikata prometa i veza u ovoj tvrtki da se plaće svim zaposlenicima povećaju linearno odnosno za isti iznos, potvrdio nam je jučer predsjednik Sindikata prometa i veza Stjepan Lisičak.


Dodao je kako je situacija oko pregovora jako loša te da je u tijeku zakonski obvezan postupak mirenja sindikata i Uprave Luke Zadar d.d. koji će završiti za nekoliko dana, ali da zasad u mirenju nije bilo rezultata.


– Uprava Luke Zadar ne želi razgovarati s predstavnicima sindikata o bilo kakvom povećanju plaća. Čekamo da završi postupak mirenja, povjerenik nam je rekao kako trebamo čekati još četiri, pet dana. Ako čelnici Luke Zadar ne žele pregovarati o povećanju plaća, ide se u štrajk. O tome ćemo pravovremeno izvijestiti javnost, kaže Lisičak dodajući kako su radnici ove tvrtke spremni na štrajk ako se nešto ne dogovori.


Povećavanje osnovice
– U Luci Zadar je na snazi kolektivni ugovor, no s obzirom na situaciju u Hrvatskoj, galopirajućuu inflaciju i veliki porast troškova života tražili smo da se u ovoj tvrtki dogovori aneks kolektivnog ugovora za povećanje osnovice za obračun plaća. Tražili smo da se ova osnovica za obračun plaća poveća na jedan stvarno korektan način. Predložili smo da se plaće ne povećavaju za određen postotak, nego da se svim radnicima plaća poveća za 200 eura, što bi bio stalni dodatak u bruto iznosu za koji bi se povećala osnovica plaće. Nismo htjeli da se plaće povećaju za određen postotak, budući da bi se onda plaće puno više povećale onima koji imaju veće plaće, a manje onima koji imaju manje plaće, ističe predsjednik Sindikata prometa i veza koji je rekao kako su htjeli da svi zaposleni donekle osjete povećanje plaće.


– Kolege iz povjereništva našeg sindikata u Luci Zadar prenijeli su mi kako običan radnik u njihovoj tvrtki ima plaću od nepunih 600 eura, što su doista vrlo skromne plaće s obzirom na znatan porast troškova života. Stoga je Sindikat htio da kroz ovaj aneks kolektivnog ugovora svim radnicima nekako pomognemo, a osobito onima koji imaju malu plaću, kaže Lisičak koji nije optimist u povodu promjene stava Uprave Luke Zadar oko zahtjeva za povećanje plaće te očekuje da će se problem morati rješavati štrajkom.


Htjeli smo doznati i kako Uprava Luke Zadar gleda na zahtjev sindikata te smo razgovarali s Krešimirom Torbarinom iz pravne službe koji je, kako su nam kazali u Sindikatu prometa i veza, na pregovorima s njima predstavljao Upravu tvrtke.


– Bez direktora Luke Zadar ne mogu davati izjave o zahtjevu sindikata za povećanjem plaće. Prenijet ću direktoru da ste zvali, poručuje Torbarina. Predsjednik Uprave Luke Zadar d.d. je Suo Zhang kojeg su na tu dužnost vlasnici tvrtke, a prema sudskom registru radi se o osobama kineskih imena s adresama u Kanadi i Kini, postavili u svibnju ove godine.


Stjepan Lisičak, Foto: Luka Jeličić


Rast prihoda u 2022. godini


Prema godišnjem izvješću o poslovanju Luke Zadar i revizorskog izvješća za tu godinu može se vidjeti kako se u ovoj tvrtki broj zaposlenih zadnjih godina kretao na oko 70, a na kraju 2022. ih je bilo zaposleno 64. Na kraju te godine prihodi ove tvrtke su iznosili 3.643.524 eura (27.452.134 kuna), a dobit 67.318 eura (507.205 kn).


– U 2022. je zabilježeno povećanje ukupnih prihoda od čak 16,52 posto i to iz razloga manipulacije visokovrijednih tereta i poslova na području tvrtke te zbog cijelog slijeda činjenica koje su utjecale direktno na rad, rentabilnost i profitabilnost tvrtke, navodi se u izvješću.


U strukturi ukupnih poslovnih prihoda najveći dio, 38,46 posto odnosi se na prihode od prekrcaja tereta. Nakon toga slijede prihodi od skladištenja s 30,08 posto, prihodi priveza i odveza s 19,76 posto od ukupnih poslovnih prihoda te ostali prihodi s oko 11,70 posto.


U izvješću je naveden i vjerojatan budući plan razvoja, pa je tako Luka Zadar u 2022. pristupila nastavku procesa nabave mehanizacije od kojih je svakako značajnija investicija u nabavu rovokopača, viličara, kao i dodatnu mehanizacijsku opremu (poluprikolicu itd.), tako da ovim investicijskim aktivnostima Društvo ispunjava i obveze koje po koncesijskom ugovoru ima.


– Društvo je započelo izgradnju sustava odvodnje otpadnih i oborinskih voda na području teretne luke. Društvo planira s nastavkom investicija i u 2023. sukladno mogućnostima i to u opremu i ljude s ciljem povećanja efikasnosti i poboljšanja ostvarenih rezultata. Primarni cilj odnosi se na povećanje manipulacije teretom, što bi sigurno pridonijelo povećanju prihoda. Konačni cilj je repozicioniranje Luke Zadar d.d. na domaćem i međunarodnom tržištu tereta, stoji u izvješću.