Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

LOŠ DOJAM

Putnici šokirani groznim stanjem autobusne postaje Gračac

Autor: Matea Guzalić

08.09.2023. 09:29
Putnici šokirani groznim stanjem autobusne postaje Gračac

Foto: PRIVATNA ARHIVAU našu redakciju stiglo je pismo pritužbe jedne čitateljice koja se nedavno vratila s putovanja iz ličkog kraja. Prilikom odlaska kući, čekala je autobus na autobusnoj postaji Gračac te je, kako kaže, ostala šokirana stanjem, tj. nedostatkom opreme koja čini jednu prikladnu autobusnu postaju u većem naseljenom mjestu.


– U Gračacu sam bila zapanjena stanjem, odnosno nepostojanjem svega onoga što čini uobičajenu opremljenu autobusnu postaju, a i bilo me pomalo sram pred prijateljima koji su bili u mojem društvu, a radi se o stranim državljanima. Uvjerena sam da ćete se složiti kako je izgled te postaje sramota za taj kraj i cijelu zemlju. Da prijatelji nisu čekali sa mnom, bilo bi me strah, kao da sam negdje u dubokoj zabiti američkog Srednjeg zapada, kazala je Marina Horkić dodajući da je autobus iz Gračaca za Zagreb kasnio zbog ljetnih gužvi, o čemu se nigdje na ovoj postaji nije mogla dobiti informacija.


Dakle, nedostatak adekvatne autobusne postaje nije samo estetski problem, već postoje i problemi povezani s informacijskom nepristupačnošću te osjećajem nesigurnosti. Građani Gračaca su također već dugi niz godina izražavali svoje nezadovoljstvo situacijom sa stanjem autobusne postaje, no malo toga se u međuvremenu promijenilo, a ovim pismom čitateljica želi skrenuti pažnju javnosti na ovaj veliki problem.

Problematično stanje


Stanje autobusne postaje Gračac postalo je problematično ne samo za taj kraj, već i za cijelu zemlju, s obzirom na turistički potencijal regije, blizinu Parka prirode Velebit čiji je dio i najveći špiljski kompleks u Hrvatskoj, Cerovačke špilje, čija ponuda je prošle godine obogaćena otvorenjem prekrasnog Centra za posjetitelje. Ovaj problem ukazuje na potrebu za ozbiljnim ulaganjem u infrastrukturu i u prometne usluge.


Kako bismo saznali nešto više o ovom problemu, kontaktirali smo Roberta Juku, načelnika Općine Gračac, koji nam je objasnio da je autobusni kolodvor pod vlasništvom tvrtke Autoprijevoz Otočac. Iz Autoprijevoza Otočac nam se na naš poziv nitko nije javio, a u slučaju naknadnog odgovora, svakako ćemo ga objaviti.


U svjetlu pisma pritužbe i izražene zabrinutosti, nadamo se da će se nadležne institucije pozabaviti ovim pitanjem i poduzeti konkretne korake kako bi se riješio problem autobusne postaje Gračac. Putnici zaslužuju sigurnost i udobnost, a Gračac i cijela zemlja zaslužuju bolju infrastrukturu koja će pozitivno utjecati na ugled i turizam regije.