Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Pupić Bakrač: Longin sramoti Zadarsku županiju nastavkom obnašanja dužnosti

Autor: Matea Guzalić

03.01.2024. 13:51
Pupić Bakrač: Longin sramoti Zadarsku županiju nastavkom obnašanja dužnosti

Foto: Luka JeličićNakon što je USKOK pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv Božidara Longina zbog počinjenja kaznenog djela trgovanja utjecajem, vijećnici Akcije mladih Marko Pupić Bakrač i Ante Rubeša održali su konferenciju za medije kojom su oštro poručili kako Longin pod ovim teretom ne bi trebao obnašati funkciju župana. Smatraju da nastavkom obnašanja svoje dužnosti Longin sramoti poziciju župana kao i Zadarsku županiju, a oštre osude uputili su i Andreju Plenkoviću i županijskom odboru HDZ-a.


– USKOK je podigao optužnicu protiv župana Božidara Longina za kazneno djelo protiv službene dužnosti. Za to kazneno djelo može se dobiti kazna zatvora od jedne do osam godina i bilo koja službena osoba u slučaju podizanja takve optužnice automatski dobiva suspenziju. Nije to nikakva beznačajna optužnica, već jedna od najtežih koja može biti podignuta protiv službene osobe i mi očekujemo da župan Longin podnese ostavku. Ukoliko ne dođe do ostavke, očekujemo da će se time pozabaviti HDZ, odnosno Plenković, koji već minorizira ovo kazneno djelo praveći se kao da ne zna da je to jedno od najtežih kaznenih djela koje može napraviti jedna službena osoba, započeo je Pupić Bakrač osvrnuvši se na prethodne optužnice protiv Longina.


– Ovakvo ponašanje Longina traje desetljećima, tako da je vrlo moguće proširenje optužnice i podizanje novih kaznenih prijava. Sjetimo se premlaćivanja hrvatskih vojnika od kojih je jedan ostao invalid, o čemu postoji medicinska dokumentacija, zatim premlaćivanja opernog pjevača za koje je bio pravomoćno osuđen i suspendiran u HDZ-u, nošenja torbi u tajništvo stranke za vrijeme Sanadera s 36 tisuća eura i pokušaja kaznenog progona mene kao vijećnika i njegovog političkog oponenta. Ako HDZ i Plenković žele stajati iza svega ovoga, onda nas očekuju nove konferencije za medije pa neka objašnjavaju svoje postupke te zašto Longin nije suspendiran. Ovim se činom sramoti pozicija župana i Zadarska županija, izjavio je Pupić Bakrač. Zašto je HDZ-ovim dužnosnicima dozvoljeno raditi kaznena djela, dok ostali odmah idu u suspenziju, pitanje je koje je postavio ovaj dugogodišnji gradski i aktualni županijski vijećnik, a osvrnuo se i na optužbe protiv sebe.


Ante Rubeša, Foto: Luka Jeličić


“Moralni političari podnose ostavke zbog puno manjih stvari…”
– Nisam kriv ni zaslužan za podizanje optužnice protiv Božidara Longina. Optužnicu je podigao USKOK na osnovu materijalnih dokaza – storniranog računa i izjava svjedoka. Što se tiče njegovog izgovora da je zaboravio novčanik, ne znam vjeruje li to itko u javnosti. Županijska lučka uprava je pod njegovom ingerencijom, samim time je on prvi koji zna da se tamo treba platiti vez, zaključio je Pupić Bakrač.


Ante Rubeša opisao je pojedine primjere iz Europe u kojima su moralni političari podnijeli ostavke nakon značajno manjih propusta, osvrnuvši se i na apsurdnost opravdanja župana. Nije, kako kaže, problem u pedeset eura, već je problem u utjecaju moći.


– U svijetu se minorne stvari kažnjavaju te moralni političari podnose ostavke zbog puno manjih stvari. Nije toliko znamenito tih pedeset eura koliko je znamenit taj utjecaj moći, odnosno percepcija koju su vlastodršci, koji već trideset godina upravljaju ovim prostorom, postavili sami sebi. Opravdanje župana da nije ponio novac te da je račun podmirio čim je došao u grad je apsurdno, a njegovu tvrdnju pobija činjenica da je taj račun bio storniran. Zašto je nešto bilo stornirano ako je već postojao neki dogovor da će se to platiti čim se dođe do novca? Dakle, župan je očito inzistirao na storniranju računa i vjerujem da je to bio najveći razlog za službenike USKOKA da podignu optužnicu, kazao je ovaj vijećnik dodajući da bi uz župana ostavke trebali podnijeti i oni koji stoje iza njega.


– Normalna stvar u normalnim sredinama je da ostavke podnesu i oni koji stoje iza ovako neke osobe. U ovom su slučaju to županijski odbor HDZ-a i Božidar Kalmeta, koji je također uskočki optuženik te također i dalje obnaša svoju funkciju. Ovo su ljudi koji su ukrali budućnost našoj državi i našoj djeci, zaključuje Rubeša.