Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

POKUSNI RAD

Prvi kamioni s komunalnim otpadom za CGO kreću za 15-ak dana

Autor: Goran Šimunov

02.12.2023. 16:15
Prvi kamioni s komunalnim otpadom za CGO kreću za 15-ak dana

Foto: EKO ZADARIzvođač radova na Centru za gospodarenje otpadom (CGO) Biljane Donje, tvrtka Riko d.o.o. na posljednjem sastanku u vezi početka pokusnog rada odnosno prve faze probnog rada, potvrdio nam je da je plan da Centar krene u pokusni rad u drugoj polovici prosinca, kaže Dino Perović, direktor tvrtke Eko Zadar d.o.o. koja vodi projekt ovog centra.


Brojne sumnje u termine početka rada CGO-a, u kojem će se zbrinjavati otpad iz cijele Zadarske i dijela Ličko-senjske županije gdje će se reciklirati i oporabljati, ponovno su iskazane na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Zadra. Štoviše, klubovi vijećnika Enija Meštrovića i SDP-a su svoju podršku odluci kojom bi se, uz ostalo, povećale cijene odvoza komunalnog otpada, uvjetovale time da se ovaj otpad počne voziti i prerađivati u CGO-u u Biljanima Donjim.


– Pokusni rad podrazumijeva funkcionalno testiranje postrojenja (MBO i UPOV), sukladno glavnom projektu, na temelju kojeg je ishođena građevinska dozvola. Na kraju toga postupka, kada se utvrdi da je svaka komponenta uređaja funkcionalna, nastupa faza probnoga rada s otpadom. Tijekom toga razdoblja, koji traje ukupno šest mjeseci, utvrdit će se jesu li zadovoljeni svi kriteriji iz zahtjeva naručitelja. Količine otpada koje će se tijekom probnoga rada dovoziti u Centar povećavat će se sukladno napredovanju procesa probnoga rada, ističe Perović. Za vrijeme probnog rada Centrom će upravljati Riko, a potom će upravljanje preuzeti Eko, čiji su osnivači gradovi Benkovac i Zadar te Zadarska županija.


Foto: Dino Perović, direktor Eko Zadra/Arhiva ZL


Cijena zbrinjavanja otpada
S obzirom na očekivanja kako će cijena koju će Eko Zadar ispostavljati komunalnim društvima koja će u CGO dostavljati komunalni otpad dovesti do toga da komunalne tvrtke enormno povećaju cijene svojim korisnicima, pitali smo direktora Eko Zadra kolika će biti njihova cijena po toni komunalnog otpada. Odgovorio je kako će, prema njihovoj posljednjoj Cost Benefit Analysis (CBA), cijena biti između 150-170 eura po toni, a konačna cijena definirat će se nakon završetka probnog rada.


U Zadarskoj županiji lani je proizvedeno 123.982 tona komunalnog otpada, svaki građanin u prosjeku godišnje proizvede 773 kilograma, a ta brojka u priobalju je ovako velika zbog turizma. Smeća je iz godine u godinu sve više. Uspješan završetak probnog rada CGO-a omogućit će da se zatvori odlagalište Diklo i ostali manji deponiji.


Kad je Hrvatska postala dijelom Europske unije, preuzeli smo obvezu da ćemo obraditi otpad prije odlaganja na odlagalište. Dugoročni cilj je da se količina neiskoristivog otpada smanji za čak 70 posto.


Mehaničko-biološka obrada


Za razliku od postojećih odlagališta otpada, u CGO-u će se raditi mehaničko-biološka obrada (MBO). U MBO postrojenje ulazit će miješani komunalni otpad koji preostane nakon primarne selekcije, neopasni proizvodni otpad i zeleni otpad, a izlazni produkti bit će biostabilat, gorivo iz otpada koje se može koristiti u industriji, oporabljivi otpad poput metala, visokokvalitetan kompost spreman za plasman na tržište te vodena para i otpadna tehnološka voda.


Neki od tih produkata obrade dalje će se distribuirati, poput humusa i goriva za visoke peći, a drugi će se produkti odlagati na odlagalištu.


Projekt CGO Biljane Donje vrijedan je 87,2 milijuna eura (657 milijuna kuna), od čega su 76 posto bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda EU, 14 posto dolazi iz državne blagajne, a preostalih 10 posto namaknulo se iz proračuna Grada Zadra, Grada Benkovca i Zadarske županije.


No, izvođač je u svibnju prošle godine podnio zahtjev za financijsko povećanje ugovora zbog utjecaja pandemije i velikog rasta cijena, a Vlada RH i Fond za zaštitu okoliša taj su zahtjev odobrili. Konzorcij Riko investitoru svakog mjeseca isporučuje tzv. situacije, te će se tek nakon ispostave svih situacija znati za koliko je premašen ugovoreni iznos.


U onim županijama u kojima se komunalni otpad neće prerađivati, a takvih je većina u Hrvatskoj, uskoro će morati plaćati penale i onda potom iz vlastitih sredstava graditi centre, a s projektima njihove izgradnje zbog različitih razloga diljem naše zemlje nije se na vrijeme krenulo u njihovu realizaciju.