Četvrtak, 28. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

U završnoj fazi

CGO u Biljanima Donjim u rujnu treba krenuti s probnim radom

Autor: Marina Vlakić

16.03.2023. 14:56
CGO u Biljanima Donjim u rujnu treba krenuti s probnim radom

Foto: CGO Biljane DonjeJoš uvijek traju radovi na gradilištu Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, a ovaj projekt, vrijedan preko 80 milijuna eura, u samoj je završnoj fazi izgradnje.


Kako doznajemo u tvrtki Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije koja je investitor ovog projekta, CGO bi u probni rad mogao biti pušten do rujna ove godine. Probni rad traje šest mjeseci, nakon čega se smatra da je Centar u funkciji.


Prošle godine bilo je govora kako će se CGO u probni rad pustiti u ožujku ove godine, no zbog poremećaja na tržištu, rata u Ukrajini, većih cijena građevinskog materijala i rokova isporuka koji se nisu poštovali odnosno materijal je isporučen s velikim zakašnjenjem, probni rad je zasada najavljen u rujnu, iako su očekivanja bila kako bi to moglo biti i ranije.


Utjecaj globalnih problema
– Globalni problemi kao što su pandemija i rat u Ukrajini prate ovaj projekt posljednje dvije godine, no unatoč tome svi sudionici projekta izgradnje CGO-a ulažu maksimalne napore kako bi prevladali prepreke te izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje priveli kraju, kaže Dino Perović, direktor tvrtke Eko.


Dovršetak cjelokupnog projekta planiran je krajem ove godine, do kada trebaju završiti sve projektne aktivnosti, a krajnji datum je 31. prosinca 2023. godine. Još uvijek je sve u rokovima i nema kašnjenja.


U Centru za gospodarenje otpadom Biljane Donje na površini od oko 46 hektara prikupljat će se otpad koji je nastao na području Zadarske županije i dijelu Ličko-senjske županije (gradovi Gospić i Novalja, te općine Karlobag, Perušić, Donji Lapac, Udbina i Lovinac) uključujući komunalni, neopasni proizvodni i građevni otpad. Manje količine opasnog otpada izdvojene iz komunalnog otpada u CGO-u će se privremeno skladištiti i redovno predavati na daljnje postupanje ovlaštenoj i specijaliziranoj tvrtki za prikupljanje i obradu pojedine vrste opasnog otpada.


Centar se sastoji od uređaja za mehaničko-biološku obradu otpada, reciklažnog dvorišta, prostora za reciklažu građevinskog otpada, odlagališta za neopasni i inertni otpad, prostora za obradu otpadnih voda i odlagališnog plina. Prošle godine završena je izgradnja pretovarnih stanica u Biogradu na Moru, Pagu i Gračacu koje su također dio CGO-a i one će biti puštene u rad istovremeno kad i Centar.


Sufinanciranje iz EU fondova


Projekt Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje sufinanciran je bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., a tu su još i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji u sufinanciranju sudjeluje s 13,7 posto, dok na lokalnoj razini Grad Zadar, Grad Benkovac i Zadarska županija participiraju s 10 posto.


Dino Perović navodi kako su pred novim izazovom.


– Problem će nam biti stručna radna snaga, budući da smo limitirani visinom plaće, a stručnjaci koje mi tražimo na tržištu vrijede više nego što im komunalne tvrtke mogu ponuditi. Upravo je zatvoren natječaj za zapošljavanje elektrotehničara i strojara, stručnjaka koji na tržištu rada mogu dobiti i dvostruko više od bruto plaće koju bi imali kod nas. Ipak, problemi su tu da se rješavaju, a najvažnije je da stignemo do konačnog cilja, a to je uspostavljanje cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Zadarskoj i južnom dijelu Ličko-senjske županije, smanjenje štetnih utjecaja na okoliš i uspostava samoodrživog financiranja sustava gospodarenja komunalnim otpadom, zaključuje Perović.


Puštanjem u rad Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje u kojem će raditi 80-ak radnika, započet će sanacija i zatvaranje svih odlagališta otpada u Zadarskoj županiji, uključujući i ono u Diklu.