Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

PROVEDITE JUTRO U II PALAČE!

Providurova palača slavi rođendan - pogledajte bogat program koji očekuje posjetitelje

Autor: Portal ZL

17.04.2023. 13:47
Providurova palača slavi rođendan - pogledajte bogat program koji očekuje posjetitelje


Povodom obljetnice otvorenja Providurove palače u četvrtak, 20. travnja 2023. godine, pridružite nam se u jutarnjem programu na stručnim vodstvima po izložbama u pratnji kustosa, glazbenom programu koji će na balkonima palača izvesti Nela Šarić i Patricia Lončar te radionici pričanja priča i igranju društvenih igara.


U Ogranku Grad GKZD jutro će započeti u 10 sati s predstavljanjem nove metode pričanja priče na pregači djeci predškolske dobi. Vrtićka skupina DV Čuperak poslušat će priču „Mačak Puf u  knjižnici”. Nakon priče izradit će se leporello slikovnica „Ja u Ogranku Grad“, dok se tijekom cijelog dana pozivaju djelatnici unutar II Palače i korisnici Knjižnice na igranje društvenih igara s knjižničarima.


Kustosi Narodnog muzeja Zadar održat će stručna vodstva kroz izložbe u II Palače u sljedećim terminima:


  • Umjetnički obrt u Italiji. Remek djela iz Palazzo Madama u Torinu i Šest salonskih priča, 11 sati – Hrvoje Perica, kustos, voditelj odjela Muzeja grada Zadra
  • Jedan svijet, 12 sati – Koraljka Alavanja, kustosica Galerije umjetnina


Koncertni ured Zadar organizira glazbeni program koji će se odvijati na balkonima Kneževe i Providurove palače i to u: 10:45, balkon Kneževe palače – Patricija Lončar (violina) izvodi stavke Bourrée i Gigue iz Partite za violinu solo u E-duru BWV 1006 Johanna Sebastiana Bacha 11:45, balkon Providurove palače – Nela Šarić (sopran) izvodi pjesmu Neka cijeli ovaj svijet iz mjuzikla Jalta, Jalta Alfija Kabilja.


Tijekom cijelog dana možete besplatno razgledati izložbu Providurova palača u objektivu fotografa godinu dana kasnije… u maloj izložbenoj dvorani Kneževe palače na kojoj je izloženo osamnaest uokvirenih fotografija zadarskih fotografa sa otvorenja Providurove palače 20. travnja godine te pored svake fotografije po jedan prazni okvir. Prazni okviri potom će se popuniti novim fotografijama nastalim na isti datum godinu dana kasnije na istim pozicijama sa prethodno izloženih fotografija. Izložba je zamišljena kao dugoročan projekt te bi se povodom nadolazećih obljetnica prvenstveno u obimu izloženih fotografija izmjenjivali kadrovi uhvaćeni objektivima zadarskih fotografa koji bi tako postali svjedokom vremena, ali i života palače te bi bila svojevrsno dokumentiranje vremena jednog suvremenog prostora.


365 DANA U II PALAČE


Od svečanog otvorenja za javnost obnovljene Providurove palače prošlo je godinu dana. Tog dana su se Kneževa i Providurova palača povezale u jedinstveni sklop pod krovnim identitetom II Palače. U godinu dana, arhitektonski prepoznatljiv prostor za koji su zaslužni hrvatski arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić, osvojio je Nagradu Viktor Kovačić, koju dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva te nagradu Vladimir Nazor Ministarstva kulture i medija RH za najbolje godišnje umjetničko ostvarenje u kategoriji arhitekture i urbanizma.  Na Danima hrvatskog turizma 2023. godine, Providurova palača osvaja nagradu za „Kulturnu atrakciju godine”, kao i Kneževa palača 2017. godine, priznanje koje dodjeljuje Hrvatska turistička zajednica. 


II Palače, kao novi centar društveno kulturnih događanja u gradu Zadru, jedinstveni je prostor koji nudi nebrojene mogućnosti za realizaciju izvedbenih i izložbenih projekata, ali i prostor za obrazovne projekte, privlačenje publike i sudjelovanje zajednice. Jedinstveni primjer integriranog djelovanja različitih korisnika iz sektora kulture: Narodnog muzeja Zadar, Koncertnog ureda Zadar te Gradske knjižnice Zadar, vidljiv je u prostoru II Palače, koji zajedno nude građanima bogate kulturno obrazovne programe. 


Objedinjene povijesne građevine – Providurova i Kneževa palača, zgrade su koje pojedinačno čuvaju i prenose brojne povijesne priče iz prošlosti Zadra, a zajedno tvore kompleks prepoznat i zaštićen kao nacionalno kulturno dobro. Upravo povijesna priča građevina, njihova obnova i rad institucija koje djeluju u prostoru definiraju  krilaticu II Palače –  Prošlost i budućnost kulture Zadra. 


Osim brojnih nagrada i priznanje struke, II Palače su na dvije godine mjesto susreta sa Vidovićem, Murtićem, Meštrovićem, Kniferom, Kulmerom i brojnim drugim doajenima hrvatske umjetnosti. Zahvaljujući Gradu Zadru, djelatnicima Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, Narodnom muzeju Zadar i Ministarstvu kulture i medija RH, realizirao se događaj koji definira koncept jedinstva, donošenjem reprezentativnih radova iz nacionalnog središta u dalmatinski grad te taj pothvat označava kamen temeljac nove prakse. Upravo otvorenjem Providurove palače, Zadar je dobio priliku uspješno odgovoriti na zahtjevan projekt postavljanja izložbe Jedan svijet i tako postati centar kulture u Republici Hrvatskoj.


Djelatnici svih institucija unutar II Palače zahvaljuju se svim posjetiteljima, od najmlađih uzrasta do najstarijih, na posjeti i veselimo se daljnjim ugodnim druženjima sa još bogatijom kulturnom ponudom!