Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Prazne učionice

Sve ove škole imaju manje od 10 učenika, mnoge nemaju ni prvašiće

Autor: Ljerka Bratonja Martinović, Ingrid Šestan Kučić, Nikolina Lucić, Helena Mostarkić Gobbo

23.08.2023. 10:47
Sve ove škole imaju manje od 10 učenika, mnoge nemaju ni prvašiće

Foto: Arhiva ZLS manje od 10 učenika danas radi čak 385 osnovnih škola diljem Hrvatske, a u njima u razredu u prosjeku sjedi po samo četiri učenika. Mahom je riječ o područnim školama, i to prvenstveno na području Splitsko-dalmatinske županije te Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije, koje imaju od 36 do 38 takvih škola.


Isti problem dijeli i Zadarska županija, gdje je 29 škola s manje od 10 učenika, a onda slijedi većina županija u unutrašnjosti, od Koprivničko-križevačke s 27 do Ličko-senjske s 19 malih škola.


U Vukovarsko-srijemskoj ih je 14, a po 11 malih škola imaju Primorsko-goranska, Krapinsko-zagorska i Dubrovačko-neretvanska županija.
U pogledu popunjenosti školskih klupa nešto bolje stoje Zagrebačka županija, s 10 malih škola, Šibensko-kninska s njih devet, Istarska sa sedam, Varaždinska šest, Grad Zagreb pet i Međimurska županija sa samo tri škole koje nemaju više od 10 učenika.


Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja za školsku godinu 2022./2023., na popisu takvih gotovo praznih škola su tri matične škole i 382 područne škole, ukupno ih pohađa 2.170 učenika u 492 odjela, a prosječan broj učenika po odjelu je 4,41.


Sedam škola opstaje sa samo jednim učenikom, a riječ je o područnim školama Apševci, Ždrilo, Gornji Perušić, Poreč, Mitrovac, Rogovac i Podlapača.


Po dva učenika ima 27 područnih škola koje ukupno imaju 44 učenika u 27 razrednih odjela i u prosjeku 1,63 učenika po odjelu. S ukupno tri učenika u čitavoj školi te u prosjeku dva učenika po odjelu, funkcionira još 79 područnih škola koje polaze 182 učenika u 83 razredna odjela.


Podaci predbilježbi


Koliko će točno prvašića sjesti u klupe pojedine škole u Primorsko-goranskoj županiji znat će se tek početkom nove školske godine, no prema podacima predbilježbi za upis sasvim je jasno da najmanje učenika sjedi u goranskim školama.


Manje od 10 prijava za upis na ovogodišnjim predbilježbama imale su samo goranske škole, a među njima rekorder po najmanjem broju prijava budućih prvašića je škola u Mrkoplju u kojoj bi prvi razred trebala pohađati samo dva učenika.


U Brod Moravicama za upis se prijavilo petero budućih prvašića, kao i u Skradu, dok je u Brodu na Kupi jedan prvašić više. U klupe prvih razreda u Fužinama sjest će devetero učenika, a jedina škola izvan goranskog podrčja koja je zaprimila manje od 10 prijava prvašića je škola u Triblju koju bi ove školske godine trebalo pohađati osmero učenika prvih razreda.


Tek tri učenika u protekloj školskoj godini brojala je Područna škola Sutivanac koja je dijelom matične Osnovne škole Vladimira Gortana u Žminju.


Prema službenim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, ona je škola s najmanje učenika u Istri. Iza nje slijedi Područna škola Peroj koja ima jednog učenika više i dio je Osnovne škole Fažana, a na trećem mjestu Područna škola Lanišće sa sedam učenika.


Jednoznamenkasti broj učenika – devet – broji Područna škola Šušnjevica čija je matična škola Osnovna škola Ivan Goran Kovačić Čepić – Purgarija Čepić. Istarska županija osnivač je ukupno 25 osnovnih škola u Istri, potvrdili su iz Županije.


Prema podacima županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport novu 2023./2024. školsku godinu niti jedan prvašić neće pohađati u čak pet područnih škola na benkovačkom području: područnim školama Popovići; Korlat; Nadin; Podlug i Perušić.


Prvašića nemaju niti u područnoj školi Ljubač (OŠ J. Barakovića, Ražanac); područnoj školi Krneza (OŠ J. Barakovića, Ražanac); područnoj školi Dinjiška (OŠ J. Dalmatinca, Pag); područnoj školi Vrgada (OŠ Pakoštane); područnoj školi Banjevci (OŠ P. Zoranić, Stankovci); područnoj školi Radašinovci (OŠ P. Zoranić, Stankovci); područnoj školi Rupalj (OŠ Poličnik); područnoj školi Ždrilo (OŠ Braća Ribar, Posedarje) i područnoj školi Pojana (OŠ Valentin Klarin, Preko).


Crna statistika


Ova je crna statistika još gora kada se shvati da OŠ Benkovac, prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja ima čak osam područnih škola.


U njih čak pet ove se godine nije upisao niti jedan prvašić, dok se Područne škole Lisičić, Raštević i Bruška u ovoj teškoj situaciji mogu pohvaliti uspješnim upisima u prvi razred.


Osnovne škole u Zadarskoj županiji u koje je pak upisan po jedan učenik prvog razreda za školsku godinu 2023./2024. su sljedeće: područna škola Smilčić (OŠ Benkovac); područna škola Vlašići (OŠ J. Dalmatinca, Pag); područna škola Žegar (OŠ Obrovac); područna škola Prkos (OŠ V. Nazora, Škabrnja); područna škola Paljuv (OŠ Novigrad); područna škola Ugljan (OŠ V. Klarin, Preko); područna škola Božava (OŠ P. Lorini, Sali); područna škola Slivnica Gornja (OŠ Braća Ribar, Posedarje).


Osnovne škole u Zadarskoj županiji u koje je upisano manje od pet učenika prvog razreda su: područna škola Buković (OŠ Benkovac); područna škola Bruška (OŠ Benkovac); područna škola Raštević (OŠ Benkovac); područna škola Lisičić (OŠ Benkovac); OŠ Jurja Barakovića, Ražanac; odručna škola Radovin (OŠ J. Barakovića, Ražanac); odručna škola Jovići (OŠ J. Barakovića, Ražanac); područna škola Rtina (OŠ J. Barakovića, Ražanac); područna škola Srb (OŠ N. Tesle, Gračac); područna škola Kruševo (OŠ Obrovac); područna škola Rovanjska (OŠ P. Zoranića, Jasenice); područna škola Ninski Stanovi (OŠ P. Zoranić, Nin); područna škola Zaton (OŠ P. Zoranić, Nin); OŠ Novigrad; područna škola Suhovare (OŠ Poličnik); područna škola Visočane (OŠ Poličnik); područna škola Islam Latinski (OŠ Braća Ribar, Posedarje) i područna škola Slivnica Donja (OŠ Braća Ribar, Posedarje).


Individualni pristup prednost rada u malim školama


Laniška općina slovom i brojkom broji 268 stanovnika pa stoga ne čudi da će na jesen u školske klupe Područne škole Lanišće koja djeluje u sklopu Osnovne škole »Vazmoslav Gržalja« Buzet, sjesti svega pet osnovaca, učenika nižih razreda. U kombinaciji prvog i drugog razreda tri su učenika, a trećeg i četvrtog, dva.


Ako je pri spomenu na lanišku školu proteklih godina asocijacija bila da se njeni učenici mogu nabrojati na prste jedne ruke, prethodne dvije školske godine mogli su se nabrojati na prste dvije ruke!


U kombiniranim razrednim odjeljenjima, pretprošle, a tako i prošle školske godine, bilo ih je po sedam. No ove će ih školske godine ponovo biti pet, jer osnovci koji su završili četvrti razred, školovanje nastavljaju u PŠ Roč.


Super je, kaže voditeljica PŠ Lanišće Patricia Šverko, raditi u maloj školi, pogotovo ako je riječ o dvokombinacijama, i za učitelje i za učenike.


Svi funkcioniraju kao jedna mala obitelj i svakom se učeniku može puno više posvetiti nego je to slučaj u razredima od dvadesetak učenika. Prednost rada u malim školama je ta da su djeca samostalna, a zasigurno je velika prednost i individualni pristup.


Stara je priča da male seoske škole iz godine u godinu gube učenike. Ratna stradanja, iseljavanje stanovništva i demografski pad, koji osjećamo već godinama, doveli su do toga da ruralne sredine izumiru, bivajući dom najčešće starom stanovništvu.


Situacija nije ništa svjetlija niti na području Istarske županije, gdje mnoge područne škole u ruralnim krajevima ove godine neće dočekati niti jednog novog učenika. (G. Č. Š.)