Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

DODATNI POREZNI NAMETI

Privatni smještaj bi sljedeće godine mogao ponovno poskupjeti

Autor: Nikolina Lucić

13.09.2023. 11:25
Privatni smještaj bi sljedeće godine mogao ponovno poskupjeti

Foto: Luka JeličićDok struka smatra kako već godinama postoji konsenzus o potrebi većeg oporezivanja imovine, pa tako i nekretnina za odmor, privatni se iznajmljivači u Hrvatskoj pripremaju na još jedan trošak. Iako porez od 60 centi do pet eura po kvadratu naoko neće bitno promijeniti porezni tretman iznajmljivača, glavno je pitanje hoće li se zbog toga sljedeće sezone smještaj naplaćivati po još većim tarifama.


Razgovarali smo stoga s Danijelom Radetom, predsjednikom zadarske Udruge iznajmljivača koji nam kaže kako ne zna kud vodi uvođenje novog poreznog nameta, s obzirom na najave skorih izmjena Zakona.


Umanjenje ukupnih prihoda


– Mislim da nije u redu odgovornost o uvođenju novog poreza i o određivanju stope tog poreza prebacivati na jedinice lokalne samouprave. Gradovima i općinama također je nametnuto donošenje odluke o mogućem povećanju paušala za iznajmljivače, o čemu je bilo riječi ranije ovog ljeta, kaže Radeta.
Dok se od povećanja paušala, barem do kraja tekuće godine na nacionalnoj razini, zasada odustalo, jedinice lokalne samouprave na kraju ipak imaju zadnju riječ i mogu donijeti odluku o njegovu povećanju, što bi za privatne iznajmljivače bio još jedan novčani udar koji će im umanjiti ukupne prihode.


Ministarstvo financija je tako potiho u zakon ubacilo odredbu da oni koji se bave turističkim iznajmljivanjem i plaćaju paušalni porez, moraju plaćati i porez na kuće na odmor. Što je veća nekretnina, veći je i dodatni porez


U sklopu porezne reforme iz Vlade su najavili i oporezivanje nekretnina za odmor, no o visini tog poreza odlučivat će svaka općina ili grad zasebno. Iznajmljivači apartmana, koji su do sada plaćali simboličan paušal, nadaju se da će lokalne vlasti ići na što manji iznos poreza na nekretnina za odmor, a on može biti u rasponu od 60 centi do pet eura po kvadratu.


Daniel Radeta


Nedostaje strategija


– Mnoge se odluke donose na štetu privatnih iznajmljivača i to s izlikom da se mora kontrolirati tržište iznajmljivanja nekretnina, kao i građevinski »boom«, no ono što nama svima treba zapravo je jedna kvalitetna sveobuhvatna strategija koja bi išla u smjeru boljeg promišljanja postojećeg turističkog tržišta i kapaciteta, uzimajući u obzir činjenicu da se naši gosti u natpolovičnoj većini ipak odlučuju za smještaj u domaćinstvima, pojasnio je Radeta, istaknuvši kako su iznajmljivači, ovisno o jedinici lokalne samouprave, već sada pod više ili manje teškim teretom postojećih nameta i dodatnih poreza koji plaćaju na proviziju internetskih portala za buking.


– Iznajmljivači već sada plaćaju turističku članarinu pripadajućoj zajednici, paušalni porez po svakom krevetu i pristojbu po noćenju. Istina je da se prekomjerno grade novi apartmani i da to gura cijenu nekretnina u nebo, ali pitanje je je li uvođenje još jednog poreznog opterećenja pravi potez ukoliko bi njegovo uvođenje dovelo do novog povećanja cijena smještaja, pojasnio je Radeta.